Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

ČENDAK IN MARKEŽIČ AMBICIOZNO NA RALLY DEL TARO

Rally del Taro, ki poteka sredi toskanskih gričev, je druga postaja letošnjega IRC prvenstva, ki se ga v sosednji Italiji udeležujeta tudi člana ŠD Gas Kras Martin Čendak in Jakob Markežič. Potem, ko sta na prvi dirki na slovitem otoku Elba le za las zgrešila zmagovalni oder, si mlada Primorca želita narediti korak naprej, a se zavedata, da je konkurenca še ostrejša, kot na prvem merjenju moči.

V njunem tekmovalnem razredu, kjer se uporablja vozilo Renault Clio Rally5, bo v Toscani nastopilo kar 19 posadk, med njimi tudi vsi najboljši s prve dirke. Tako bosta Martin Čendak in Jakob Markežič že pred štartom dobro vedela, kako nabrušeni so tekmeci in kam sodita. A cilji so tudi tokrat visoko zastavljeni, je pred odhodom na pot proti kraju Bedonia blizu Parme povedal 21. letni voznik:

»Vedno, ko greva na dirko, imava v mislih vožnjo na zmago. Toda jasno nama je, da je to v tem trenutku še nerealno. Seveda bova storila vse, kar bo v najini moči, ampak tekmeci so bistveno bolj izkušeni od naju. Na prvem rallyju na Elbi sva videla, da prav daleč od vrha nisva, tako, da se z zmernim optimizmom odpravljava na drugo letošnjo tekmovanje. Najin namen je zmanjšati zaostanke za najhitrejšimi, potem pa bo, kar bo.«

Rally Del Taro je skupno dolg 337,45 km, na 8 povsem asfaltnih hitrostnih preizkušenj pa odpade 95,83 km. Te so, po Čendakovih besedah, nekoliko drugačne od cest, na katerih sta dirkala na otoku Elbi. Asfaltna podlaga je drugačna, kakovostnejša, hitrostne preizkušnje so hitrejše in manj zavite, kar jima tudi sicer bolj ustreza. Tekmovanje se bo pričelo že v petek s popisom vse HP, v soboto bo popoldan po opravljenih verifikacijah dokumentov in tehničnih pregledih vozil na vrsti še testiranje (shakedown) , zvečer pa ceremonialni štart. Vse hitrostne preizkušnje bodo na vrsti v nedeljo od 8h zjutraj dalje, prvi dirkalnik pa pričakujejo v cilju ob 18.15. Prijavljenih je 118 posadk v mednarodnem delu rallyja, od tega jih je 19 z vozili Renault Clio Rally5. Čendak in Markežič bosta šla na progo kot tretja med njimi.

VK

 

Oglejte si tudi