Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Miren-Kostanjevica
DANES
13°C
3°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni dogodek

STROKOVNI POSVET: Šparglji in češnje od zemlje do krožnika

Organizator: JAVNI ZAVOD ZA TURIZEM OBČINE MIREN-KOSTANJEVICA
Kontaktni podatki organizatorja: Turizem Miren-Kostanjevica, info@mirenkras.si, 031 310800.
Vstopnina: Vstop prost

Posvet prinaša osvetlitev izzivov pridelave in uporabe dveh priljubljenih sezonskih pridelkov, špargljev in češenj, ki sta hkrati paradna konja destinacij Miren Kras in Brda, saj narekujeta sestavo pomladnih menijev kuharskih mojstrov v domačih gostilnah, restavracijah in na turističnih kmetijah ter sta hkrati nosilca dveh največjih tradicionalnih prireditev, Praznika špargljev v Orehovljahin Festivala briške češnje v Brdih.

Na srečanju bomo v sodelovanju s strokovnjaki in predstavniki različnih institucij pozornost namenili pridelovalno-dobavni verigi špargljev in češenj, njihovi uporabi v kulinariki in nepogrešljivim zdravilnim učinkom na organizem. Preko prispevkov, razprave in izmenjave idej bomo razširili razumevanje pomena teh dragocenih sestavin za trajnostni razvoj kmetijstva in turizma, spoznali bomo vpliv sezon in okoljskih sprememb na pridelavo, trende na področju gastronomije, pomen vključenosti lokalne skupnosti v verigo vrednosti za končne uporabnike ter vpliv hrane na naše zdravje in življenje.

 

10.00               POZDRAV ORGANIZATORJEV DOGODKA

10.10              PANEL STROKOVNIH PRISPEVKOV

1.         Pridelava češenj: izzivi in priložnosti- Davor Mrzlić, vodja oddelka Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica - Sadjarski center Bilje

2.         Trajnostni pristopi pri gojenju špargljev- mag. Jerica Pučko Antolin, svetovalka, specialistka za zelenjadrastvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

3.         Divji šparglji v intenzivni proizvodnji -Linda Kogoj, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

4.         Pomen izobraževalnih institucij za nadalnji razvoj gostinstva-mag.Darja Radić, Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled 

 

11.10   RAZPRAVA:Priložnosti za sodelovanje in nadaljnje raziskave

Iztočnica- Pomen češenj in špargljev za lokalno skupnost:

Mavricij Humar, župan Občine Miren- Kostanjevica in Franc Mužič, župan Občine Brda

Sledi izmenjava izkušenj in praks med udeleženci

 

11.30   OKROGLA MIZA: Trendi in priložnosti uporabe češenj in špargljev v gostinstvu ter njihov prispevek k zdravju


1.     Janez Bratuš restavracija JB Ljubljana, podpredsednik sekcije za gostinstvo Obrtne zbornice Slovenija

Trendi v kulinariki ter primeri jedi in konceptov z vključevanjem izrazito sezonskih sestavin, kot so češnje in šparglji, ki so na voljo le določen del leta. Kako sezonskost vpliva na njihovo uporabo v kulinariki, ali obstajajo kreativni načini za ohranjanje okusa skozi vse leto? 

2.     Toni Gomišček, novinar, strokovnjak za enogastronomijo

Na nekaterih območjih imajo češnje in šparglji poseben kulturni pomen, poleg tradicionalne uporabe v kulinariki. Kako se ta pomen odraža v praksah in običajih?

3.     Patricija Furlan – predsednica sekcije za gostinstvo Obrtna zbornica Slovenija

Kako v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci spodbujati trajnostno pridelavo in uporabo svežih, lokalno pridelanih češenj in špargljev?

4.     Magda Rogelja, naturopatinja, fizioterapevtka in zeliščarka

In končno: vse se začne in konča pri zdravju, brez slednjega ni polnega doživljanja vsega predhodno naštetega. Kaj lahko in bi morali narediti sami, da zdravje ohranjamo, vzdržujemo in kako nam pri tem lahko pomagajo sezonski pridelki, med njimi češnje in šparglji?

 

12.30   OKUSI LJUBEZNI na krožnikih gostincev Brd in Miren Krasa:

Predstavitev in degustacija seznoskih jedi

Miren Kras:Gostilna Bric, Miren

Brda: Domačija Kabaj Morel, Šlovrenc

Prijave zbiramo na: info@mirenkras.si


Oglejte si tudi