Posvet prinaša osvetlitev izzivov pridelave in uporabe dveh priljubljenih sezonskih pridelkov, špargljev in češenj, ki sta hkrati paradna konja destinacij Miren Kras in Brda, saj narekujeta sestavo pomladnih menijev kuharskih mojstrov v domačih gostilnah, restavracijah in na turističnih kmetijah ter sta hkrati nosilca dveh največjih tradicionalnih prireditev, Praznika špargljev v Orehovljahin Festivala briške češnje v Brdih.
Na srečanju bomo v sodelovanju s strokovnjaki in predstavniki različnih institucij pozornost namenili pridelovalno-dobavni verigi špargljev in češenj, njihovi uporabi v kulinariki in nepogrešljivim zdravilnim učinkom na organizem. Preko prispevkov, razprave in izmenjave idej bomo razširili razumevanje pomena teh dragocenih sestavin za trajnostni razvoj kmetijstva in turizma, spoznali bomo vpliv sezon in okoljskih sprememb na pridelavo, trende na področju gastronomije, pomen vključenosti lokalne skupnosti v verigo vrednosti za končne uporabnike ter vpliv hrane na naše zdravje in življenje.
10.00 POZDRAV ORGANIZATORJEV DOGODKA
10.10 PANEL STROKOVNIH PRISPEVKOV
1. Pridelava češenj: izzivi in priložnosti- Davor Mrzlić, vodja oddelka Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica - Sadjarski center Bilje
2. Trajnostni pristopi pri gojenju špargljev- mag. Jerica Pučko Antolin, svetovalka, specialistka za zelenjadrastvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
3. Divji šparglji v intenzivni proizvodnji -Linda Kogoj, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
4. Pomen izobraževalnih institucij za nadalnji razvoj gostinstva-mag.Darja Radić, Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled
11.10 RAZPRAVA:Priložnosti za sodelovanje in nadaljnje raziskave
Iztočnica- Pomen češenj in špargljev za lokalno skupnost:
Mavricij Humar, župan Občine Miren- Kostanjevica in Franc Mužič, župan Občine Brda
Sledi izmenjava izkušenj in praks med udeleženci
11.30 OKROGLA MIZA: Trendi in priložnosti uporabe češenj in špargljev v gostinstvu ter njihov prispevek k zdravju
1. Janez Bratuš restavracija JB Ljubljana, podpredsednik sekcije za gostinstvo Obrtne zbornice Slovenija
Trendi v kulinariki ter primeri jedi in konceptov z vključevanjem izrazito sezonskih sestavin, kot so češnje in šparglji, ki so na voljo le določen del leta. Kako sezonskost vpliva na njihovo uporabo v kulinariki, ali obstajajo kreativni načini za ohranjanje okusa skozi vse leto?
2. Toni Gomišček, novinar, strokovnjak za enogastronomijo
Na nekaterih območjih imajo češnje in šparglji poseben kulturni pomen, poleg tradicionalne uporabe v kulinariki. Kako se ta pomen odraža v praksah in običajih?
3. Patricija Furlan – predsednica sekcije za gostinstvo Obrtna zbornica Slovenija
Kako v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci spodbujati trajnostno pridelavo in uporabo svežih, lokalno pridelanih češenj in špargljev?
4. Magda Rogelja, naturopatinja, fizioterapevtka in zeliščarka
In končno: vse se začne in konča pri zdravju, brez slednjega ni polnega doživljanja vsega predhodno naštetega. Kaj lahko in bi morali narediti sami, da zdravje ohranjamo, vzdržujemo in kako nam pri tem lahko pomagajo sezonski pridelki, med njimi češnje in šparglji?
12.30 OKUSI LJUBEZNI na krožnikih gostincev Brd in Miren Krasa:
Predstavitev in degustacija seznoskih jedi
Miren Kras:Gostilna Bric, Miren
Brda: Domačija Kabaj Morel, Šlovrenc
Prijave zbiramo na: info@mirenkras.si

