Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
23°C
11°C
JUTRI
22°C
12°C

Kvartnica

Organizator: Mirenski Grad
Kontaktni podatki organiztorja: Mirenski Grad.
Vstopnina: Prostovoljni prispevki

15. september je praznik Žalostne matere Božje, ki je tudi zavetnica romarske cerkve na Mirenskem Gradu. Glavno praznovanje tega svetega kraja pa sega v dalnjo preteklost, ko na tem hribu cerkvica ni bila posvečena Žalostni materi Božji, ampak Mariji, ki je imela v naročju Jezuščka. Vseeno se sedaj ustavljamo ob podobi Žalostne matere Božje, vendar na Kvatrnico. Kvatrnici oz. kvatram, ki ima najbrž korenine še v poganstvu (kot zahvala in prošnja za darove - v tem času trgatev), je Cerkev dodala globlji pomen tj. post, molitev in zahvala.

V dneh jesenskih kvater so se verniki s postom, spovedjo, procesijami, molitvijo in obhajanjem svete maše, Bogu zahvaljevali za vse prejeto in prosili za blagoslov ob trgatvi. Danes pa želimo s praznovanjem kvatrnice z istimi elementi vabiti k osebni prenovi in molitvi za prenovo celotnega občestva.

Da bi dali temu praznovanju novo podobo, samo ga že leta 2019 oblikovali kot Molitev za prenovo Cerkve na slovenskem. 

V soboto, 18. 9. 2021 ob 19h k večerni sveti maši, procesiji s svečkami in molitvenemu polnočnemu bdenju pred kipom Žalostne matere Božje. Vernike, ki bodo ostali doma, pa vabimo k molitvi rožnega venca za prenovo Cerkve na Slovenskem.

Za najbolj vztrajne molivce je zagotovljeno tudi prenočišče. Prijave za nočitev zbiramo do srede, 15. septembra na telefonsko številko 040 244 657 (Andreja).

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi