Logo MojaObčina.si

Logatec

DANES
18°C
2°C
JUTRI
20°C
3°C
Deli
1501

Zakaj so skoraj nič-energetske stavbe (sNES) prava izbira


Stavbni fond v EU je dokaj star in energijsko neučinkovit. Študije kažejo, da je s stavbami povezanih okvirno 40 % rabe končne energije ter 36 % emisij toplogrednih plinov v EU. Trenutno je približno 35 % stavb v EU starejših od 50 let, skoraj 75 % pa jih je energijsko neučinkovitih [1]. Stavbe predstavljajo sektor z največjim potencialom za zmanjšanje rabe energije in lahko znatno prispevajo k doseganju podnebno energetskih ciljev do leta 2020 (20/20/20 do 2020).

CoNZEBs je projekt okvirnega razpisa EU Obzorje 2020 na temo „Zmanjšanje stroškov za nove skorajda nič-energijske stavbe“ (call H2020-EE-2016-CSA, tema EE-13-2016). Čemu je namenjen?

CoNZEBs identificira in ocenjuje nabore tehnoloških rešitev, ki vodijo do znatnih znižanj stroškov v novih skoraj nič energijskih stavbah (slovensko sNES, angleško NZEB). Poudarek projekta je na večdružinskih stavbah, njihovih gradnjah ter sedanjih in bodočih stanovalcih v teh stavbah. Projektno skupino, ki izvaja projekt sestavlja 9 organizacij (nacionalnih raziskovalnih organizacij na področju visokozmogljivih stavb in stanovanjskih združenj) iz 4 različnih držav (Nemčija, Danska, Italija in Slovenija). Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad je vključen kot nacionalni stanovanjski sklad, pridruženi partner iz Slovenije in glavni izvajalec stanovanjske politike države.

Projekt se je začel z določitvijo osnovnih stroškov za običajne nove stavbe, trenutno na voljo sNES in zgradbe, ki presegajo raven sNES, na podlagi izkušenj konzorcija. Nato so bili analizirani postopki načrtovanja in gradnje, da se ugotovijo možna znižanja stroškov. Vsi sklopi rešitev se ocenjujejo glede na prihranke stroškov, energijsko učinkovitost in uporabnost v večdružinskih stavbah. Ocena življenjskega cikla različnih stopenj stavb (običajne stavbe, sNES) in sNES z uporabo nizov rešitev za dolgoročno zmanjšanje stroškov zagotavlja dolgoročno perspektivo na vpliv okolja in gospodarstva na alternativne rešitve zasnove sNES.

Vabimo vas, da si o izkušnjah, pričakovanjih in prednostih bivanja v sNES preberete v spodnji brošuri.

 

Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad 

Projekt CoNZEBs je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije H2020 (Obzorje 2020) v okviru pogodbe o dodelitvi sredstev št. 784046.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi