Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Obisk prve dame Poljske v Logatcu

Župan Občine Logatec Berto Menard je v prostorih medgeneracijskega doma, kjer sta Miklavžev vrtec in Dom starejših Marije in Marte pozdravil soprogo predsednika Republike Poljske gospo Agato Koranhauser-Dude.

Prvi dami Poljske so se v kulturnem programu predstavili otroci iz vrtca, ki so zapeli Kekčeve pesmi, potem pa še starejši stanovalci Doma, ki so zbrane navdušili z »žoga bendom«.

V poljskem in slovenskem jeziku je visoko gostjo pozdravil Rafał Kędzierski, kaplan v župniji Dolnji Logatec, nato pa še župan Berto Menard.  Ta je v svojem nagovoru izpostavil dobre odnose naše države Slovenije z dvajsetkrat večjim poljskim narodom in povezanost občine Logatec z Varšavo. Omenjeno vez namreč predstavlja Franc Punčuh, pravičnik med narodi, ki je svoje življenje, zaradi reševanja judov, daroval med Varšavskim uporom 9. septembra 1944. V ta spomin, mu je Občina Logatec postavila spominski plošči v Gorenjem Logatcu na Ljudski šoli, kjer je bil rojen in v Varšavi, kjer je umrl. Ob koncu nagovora je župan poudaril, da lahko vsi skupaj, upoštevajoč preteklost, usmerjamo in z zgledi vlagamo kamenček v mozaik poti k svetovnemu miru.

Po teh spodbudnih besedah župana je prva dama Poljske Agata Koranhauser-Dude povedala, da je vesela tega obiska in pohvalila nastop tako otrok kot starejših. V svojem nagovoru pa poudarila pomen medgeneracijskega sožitja in sobivanja otrok ter starejših.

Po koncu programa je sledil pogovor in druženje z visokimi gosti, ki so jih gostili župnik Janez Kompare, kaplan Rafał Kędzierski, župan Berto Menard. Nato si je soproga predsednika Republike Poljske Agata Koranhauser-Dude ogledala še prostore Doma starejših Marije in Marte ter Miklavžev vrtec.

Oglejte si tudi