Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Na OŠ Tabor Logatec dočakali prepotrebno  širitev in rekonstrukcijo

Na gornjelogaški osnovni šoli so slovesno odprli nove in prenovljene prostore, ki pa, kot pravi logaški župan Berto Menard, pomenijo zgolj delno rešitev prostorske stiske. Z zaključkom gradnje je šola večja za skoraj 540 m2, pridobila pa je računalniško učilnico, glasbeno učilnico, dodatne kabinete ter prostore za izvajanje dodatne strokovne pomoči, večjo knjižnico in zbornico, večjo jedilnico ter notranje stopnišče z dvigalom, prilagojenim invalidskemu vozičku.

V sklopu gradnje se je poleg gradnje objekta izvedlo tudi novo zunanjo ureditev pred šolo, ki vključuje tlakovanje in zasaditev dreves, obnovitev vodnjaka, postavitev obstoječih klopi in obnovljenih svetilk ter postavitev novega pitnika. V neposredni bližini vhoda v šolo je vnovič v uporabi obnovljeni nadstrešek za kolesa. Novozgrajeni del šole ima vgrajeno ustrezno stavbno pohištvo ter toplotno zaščito objekta. Zaradi želje po čim bolj varčni ter energetsko učinkoviti uporabi objekta je bila vgradnja elektro in strojnih inštalacij skrbno načrtovana.


Izvedba rekonstrukcije in prizidave Osnovne šole Tabor Logatec, ki jo je izvedlo podjetje Makro 5 gradnje, izgradnja objektov, d.o.o., iz Kopra, je znašala skoraj 2,5 milijona EUR brez DDV. Za izvedbo nadzidave Osnovne šole Tabor Logatec so bila s strani Eko sklada odobrena sredstva nepovratne finančne spodbude v višini do 181.660,00 EUR.

Kot pravi župan, bi Logatec potreboval novo, četrto osnovno šolo, ki pa ji ministrstvo za šolstvo ni naklonjeno. »Razpis ministrstva bo objavljen šele leta 2025, do takrat pa bomo pripravili idejne zasnove, načrte in pridobili gradbeno dovoljenje, da bi OŠ Tabor postala štirirazredna z 32 oddelki.« Šibka točka te šole je telovadnica, katere prostornina že dolgo ne ustreza več normativom, športna dvorana v Zapolju pa  je zaradi logistike malce problematična. Kot pravi župan, razmišljajo o montažnem objektu na zunanjih prostorih v okolici šole.

Po besedah Jureta Kramarja, ravnatelja OŠ Tabor Logatec, ki jo skupaj s podružnicami obiskuje skoraj 600 učencev, so z novimi in prenovljenimi prostori postavili dobre temelje za naprej, kljub širitvi bo namreč pouk še vedno potekal na dveh dislociranih enotah. »Za kakovostno bivanje na šoli potrebujemo leto dni počitka, doživljanja pouka v miru, ne ob brnenju gradbenih strojev,« poudarja ravnatelj. »Zatem pa potrebujemo dodatne učilnice za predmetno stopnjo in telovadnico.«

 

Blanka Markovič Kocen

Foto: Romana  Hribar

 

Oglejte si tudi