Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Bodi in ostani zdrava! - osveščanje o raku dojk

Rožnati oktober - mednarodni mesec osveščanja o raku dojk V Združenju Europa Donna Slovenija vsako leto obeležujejo rožnati oktober - mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Z različnimi aktivnostmi in dogodki osveščajo slovensko javnost o raku dojk in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Letošnje aktivnosti bodo potekale pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”, saj želijo poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Oktobra že tradicionalno pripravljajo številna sodelovanja in rožnate izdelke, preko katerih lahko podprete delovanje združenja.

piše: Polona Marinček, Združenje Europa Donna Slovenija

 

Rak dojk - najpogostejši rak pri ženskah

Podobno kot v večini razvitih držav, je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Istega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti izjemno pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

 

Zdrav način življenja in zgodnje odkrivanje

Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30 - 50 odstotkov primerov vseh rakov.  Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju. Redno mesečno samopregledovanje pa pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak peti do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Za pomoč pri rednem mesečnem pregledovanju je na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija Breast Test in prikaz na spletni strani breast-test.com

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno tudi, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti na mamografijo povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. S samopregledovanjem dojk nadaljujemo tudi takrat, ko se redno udeležujemo presejalne mamografije.

 

Zdravljenje

Zdravljenje raka dojk je multidisciplinarno in o načinu odloča skupina specialistov, ki poleg lastnosti tumorja in razširjenosti raka upošteva tudi splošno zdravstveno stanje bolnice ter morebitne pridružene bolezni. Optimalne rezultate zdravljenja zdravniki dosežejo s kombinacijo različnih vrst zdravljenja: s kirurgijo, obsevanjem in sistemskim zdravljenjem. Vrstni red in obseg je odvisen od razširjenosti (stadija) bolezni. V Sloveniji so bolnicam dostopne vse vrste zdravljenja in zdravila, ki so registrirana pri Evropski agenciji za zdravila. Del zdravstvenega sistema, ki ni tako dobro razvit kot bi si želeli in ga potrebujemo, pa je dostopnost do psihosocialne podpore ob diagnozi, med in po zdravljenju, kar dopolnjujejo društva bolnikov s svojimi dejavnostmi.

 

Združenje Europa Donna Slovenija

V Združenju Europa Donna Slovenija že skoraj 25 let osveščajo o raku dojk in rakih rodil ter podpirajo bolnice in njihove svojce na poti k okrevanju. Aktivnosti združenja so širši javnosti najbolj vidne v rožnatem oktobru mesecu osveščanja o raku dojk, ko osveščajo o pomenu zdravega načina življenja, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in preventivnih presejalnih programih DORA; ZORA in SVIT. Skozi vse leto izvajajo različna predavanja in delavnice osveščanja za lokalne skupnosti, šole, nevladnega organizacije in podjetja.

 

Velik del aktivnosti združenja je namenjen podpori bolnicam in njihovim svojcem ob soočanju z boleznijo. Diagnoza rak vpliva na vse ravni življenja bolnice in prizadene tudi njene bližnje, zato si že vrsto let prizadevajo, da bi bolnicam poleg zgodnjega odkrivanja, učinkovitega in vsaki bolnici prilagojenega zdravljenja, celostne rehabilitacije lahko zagotovili tudi ustrezno psihosocialno podporo. Le tako se bo bolnica lahko ustrezno soočila z boleznijo, sodelovala v procesu zdravljenja, lažje premagovala stranske učinke in se po zdravljenju hitreje vrnila v svoje socialno in delovno okolje.

 

Več na spletni strani www.europadonna.si

Oglejte si tudi