Oceni objavo

Ravnovesje in mladost v telesu

Na materinski dan  je KUD Kosec  organiziral predavanje Marije Merljak, univ. dipl. ing.  živilske tehnologije z naslovom  ravnovesje na  krožniku  ravnovesje in  mladost v telesu, o hrani zoper spomladanske utrujenosti in hormonska neravnovesja, za boljše gibalne sposobnosti, zdrave kosti, mišice in veziva, o hrani zoper pozabljanje,  nespečnosti, tesnobe in demence, za boljši uspeh, dobro voljo in ustvarjalno razpoloženje, za uravnavanje holesterola, krvnega tlaka, krepitev srca in  obtoka, zoper slabokrvnost in o hrani zoper želodčne in črevesne težave.

Marija Merljak  je cenjena prehranska strokovnjakinja. Rada ima ljudi in je zelo povezana z naravo. Piše za časopise in revije, ima radijske in televizijske oddaje o tem, kako je mogoče z zdravo in uravnoteženo prehrano ohraniti zdravje in mladost ali pa si izboljšati že opešano zdravje.
Na temo zdravja in podporne prehrane je napisala že sedem knjig, pravkar pa nastaja že njena osma knjiga, ki bo izšla konec leta.

 Zagovarja sezonsko in lokalno hrano ter poudarja, da je ravnovesje na krožniku izjemnega pomena. Primorska kuhinja pozna štiri letne čase, spomladansko, poletno, jesensko in zimsko prehranjevanje. Zavedati se moramo, da je naše telo sposobno popravila, naše celice pa zato vsak trenutek potrebujejo gradivo, gorivo in zaščito, zato so lahko diete izjemno nevarne za zdravje. Hrana mora biti raznolika, telo potrebuje B-vitamine, cink, maščobne kisline, želodčna kislina mora biti uravnovešena, da encimi lahko razgradijo hrano. V posodi mora biti 200 različnih sestavin, da so celice prehodne  in pošiljajo signale po telesu. Tudi objemi so pomembni, vsaj 9x na dan se moramo objeti in dobra kapljica črnega vina, tudi mora biti prisotna  pri kosilu, saj črno vino vsebuje 2000 različnih sestavin.
Opozarja tudi, da moramo prisluhniti svojemu telesu, saj nas to z določenimi znaki bolezni in pomanjkanja določenih snovi opozarja že pred izbruhom bolezni. »S tem nam telo daje še nekaj časa, da naredimo nekaj zase. Nikoli ne smeš obupati, saj je  telo  sposobno popravila, ima namreč samoobnovitveno funkcijo, kar je strašansko spodbudno.
Vključuje tudi skrb za gibanje, prešeren smeh in pozitiven odnos do sebe in drugih, pravi, pojte, plešite, in vsako jutro ko vstanete si recite DANES SI BOM NAREDIL LEP DAN.
Predavanje je spremljal pevski zbor Mladi po srcu, člani KUD Kosca. Tudi na mamice nismo pozabili, vsaka mamica je dobila rdečo vrtnico. Predavanje se je zavleklo pozno v večer in poslušalci so domov odšli z veliko dobrih prehrambenih idej.

KUD KOSEC

 

Oglejte si tudi