Oceni objavo

Kako se pri vas reče?

Pred vami je deveta številka revije Kosec, Čas beži, spomini ostajajo, ki je izšla v februarju 2023 v počastitev Prešernovega kulturnega praznika. Tokrat smo se dotaknili drugega dela izvora in pomena hišnih imen. V lanski številki revije Kosec smo popisali vse domačije na Logu in Jordanovem kotu. Zaradi omejitve s prostorom vasi Dragomer in Lukovica nismo mogli popisati, zato ju predstavljamo v tej številki.

V društvu KUD Kosec želimo obuditi in ohraniti hišna imena, kajti imena so del naše kulturne dediščine, odraz zgodovine določene rodbine, domačije ali kraja.

Podatki za seznam hišnih imen tako iz lanske kot iz letošnje revije Kosec so bili pridobljeni s pregledom zgodovinskih virov, z razgovori s starejšimi domačini in ob srečanjih s krajani. Z njihovo pomočjo – in ob tej priložnosti se prav vsem iz srca zahvaljujemo – vam domačije s hišnimi imeni predstavljamo za Občino Log - Dragomer. Obenem pa vas še naprej vabimo in pozivamo, da nam pišete, kličete, obiščete in nam pomagate pri zbiranju zgodovinskih zapisov in podatkov. Zgodilo se je, da smo pri ustnih izročili naleteli na več različnih podatkov za isto domačijo, tako da bomo veseli vsakega vašega sodelovanja. Na tem mestu še povejmo, da smo v lanski številki revije Kosec pri navajanju hišnih imen pri navedbi domačije Pr' Vrbič hišna št. 19, 78, sedaj Loška cesta 22, v seznamu Popis domačij na Logu napačno zapisali 'magacin', kar – to smo naknadno izvedeli – ne ustreza dejanskem stanju. Na mestu stare Vrbičeve domačije je bila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zgrajena nova hiša. Veseli smo vašega odziva in prav je tako, da se zgodovinski zapisi popravijo in ohranijo v pravilni obliki.

Kar dve leti, od leta 2021 do 2022, smo v društvu KUD Kosec zbirali gradivo in pripovedi krajanov o tem, kako  so njihovi predniki živeli v okrajih Loga, Lukovice in Dragomerja. Osnovni cilj projekta je ohraniti stara imena domačij, jih opremiti z napisi v obliki glinene tablice, ki bodo mimoidoče opozarjale na njihovo ime in s tem tudi zgodovino same domačije. V pismu s povabilom na sodelovanje in dajanjem soglasja vam z velikim veseljem sporočamo, da ste se v velikem številu odzvali in podprli idejo. Pred nami je zaključni del, in skupaj z Občino Log - Dragomer bomo projekt speljali do konca.

Še enkrat vsem krajanom občine Log - Dragomer, da ste ta projekt sprejeli za svojega in se odzvali.

Pri izdaji vseh devetih številk revije pa moramo nekaj besed nameniti tudi urednici revije Ani Mrzlikar. Z izrazitim občutkom za smiselno ureditev gradiv, vztrajnostjo pri preverjanju podatkov, izjemnim smislom za redaktorstvo – preoblikovanju zapisanega v ustreznejšo, berljivo in bralcu prijazno pisanje, z novinarsko žilico za lepo pisano besedo, s povezovanjem vseh, ki sodelujejo v procesu nastajanja revije ter s čutom za estetiko, je s kvalitetnim delom pripomogla, da so revije dobile svojo končno podobo. "Kot urednik moraš že v samem začetku nastajanja revije gledati skozi oči bralca; ne le, da bo revija dosegla namen in pričakovanja, ampak poskrbeti tudi za to, da bo bralec užival v branju. Pravi izziv je dobiti besedila z 'vseh vetrov', napisana v najrazličnejših slogih ter jih urediti v neko enotno zaključeno gradivo ter skupaj s fotografskim gradivom in v sodelovanju z oblikovalcem narediti še vizualno privlačno. V čast mi je, da sem del uredniškega odbora, odlične ljubiteljske entuziastične raziskovalne ekipe, v kateri se vsak po svoje trudi za skupen cilj: ohranjanje zgodovinskih spominov in s tem ustvarjanje kulturne dediščine v lokalnem okolju," je zapisala ob izdaji nove številke.  

 

KUD Kosec

 

Oglejte si tudi