Oceni objavo

Zaključno srečanje projekta Podaj roko

Log – Dragomer, 19. 4. 2023 - Dom ni samo hiša, je okolje, kjer se počutiš varno in sprejeto. Dom je tam, kjer so prijazni ljudje, ki ti prisluhnejo, priskočijo na pomoč in ti podajo roko (Branka Brecelj).

V času snovanja projekta Podaj roko! je bila naša vizija in želja občanom naše občine omogočiti stično točko, ki bi omogočala aktivno vključevanje mladih, starejših in povezovanje obeh ranljivih skupin ter tako še okrepiti medgeneracijsko sodelovanje in pripadnost kraju samemu. Večja socialna vključenost ranljivih skupin, predvsem starejših in ljudi, ki skrbijo za onemogle svojce ter mladih, ki v lokalnem okolju še nimajo vzpostavljene socialne mreže, krepi skupnost in jo povezuje.


Podaj roko! je projekt, v katerem je Občina Log – Dragomer skupaj s partnerji Društvom upokojencev Dragomer – Lukovica, Društvom upokojencev Log pri Brezovici, Inštitutom Antona Trstenjaka in Osnovno šolo Log – Dragomer uspešno kandidirala na javnem pozivu LAS Barje z zaledjem. Tega je sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj. Za uspešno izvedbo projekta gre velik del zaslug pripisati prostovoljcem, ki so s svojim znanjem in veščinami pripomogli, da so cilji projekta, zapisani na list papirja, oživeli tudi v dejanjih.


V sredo, 19. 4. 2023, se je v prostorih Osnovne šole Log – Dragomer tako odvila prireditev, ki je bila namenjena projektu Podaj roko! – osvežitvi vsega dobrega, kar nam je projekt prinesel, in vsega, kar nam še lahko (do)prinese. Čeprav se projekt Podaj roko! počasi zaključuje, to ne pomeni, da se z zaključitvijo tega projekta aktivnosti ne bodo nadaljevale. Kot so si bili na jasnem predstavniki partnerjev ob okrogli mizi, ki je potekala na to temo, je projekt uspešno pričel zgodbo, ki se bo še nadaljevala v bodoče, in kot upamo, tudi ohranila. Prostovoljstvo, povezovanje z drugimi institucijami, ki delujejo na področju staranja, predavanja o zdravem načinu življenja, varnem staranju, demenci; skrb za svojce in še kaj se je našlo v tem času. Velika pridobitev je bila pisarna za starejše, ki domuje v prostorih stare šole na Logu. Ta je v času projekta postala prostor, v katerega se posamezniki vedno pogosteje vračajo – po nasvet, pogovor, informacijo ali le na kratek klepet. Skupaj z našimi prostovoljkami je pisarna dobila svojo »dušo« in postala to, kar smo si na začetku želeli – povezovalni most med mladimi in starejšimi.


Tudi prireditev je bila izpeljana v tem duhu, saj so učenci Osnovne šole Log – Dragomer skupaj svojimi učiteljicami popestrili celotno dogajanje z deklamacijami, plesnimi točkami in pevskim nastopom. Lepo je videti, da je mladim mar za starejše in da je starejšim mar za mlade. Kot je na koncu povedala povezovalka programa ga. Marjeta Rojec: »Kadar so starostniki nemočni, je prav, da smo mi njihov glas. Dati jim moramo priložnost, da so videni in slišani«. Eden izmed načinov pomoči je prav zagotovo tudi projekt Podaj roko!, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnje.


Občinska uprava, Foto: Občinska uprava

 

Pisarna za starejše

Loška cesta 12, 1358 Log pri Brezovici

Delovni čas: Ponedeljek med 10.00 in 12.00 uro,

Sreda med 15.00 in 17.00 uro

Telefon: 041 349 812 vsak delovnik med 9.00 in 15.00 uro

podajrokopisarna@gmail.com

https://podajroko.log-dragomer.si/



Oglejte si tudi