Oceni objavo

Zagorelo v dializnem centru, a k sreči le za vajo

Oktober, mesec požarne varnosti, so dodobra izkoristili tudi log-dragomerški gasilci, ki so na medobčinski vaji preizkusili, kako dobro so pripravljeni na požar večjih razsežnosti. Po scenariju je zagorelo v kotlovnici, v objektu pa je bilo ujetih pet bolnikov.

V poznih popoldanskih urah je zagorelo v kotlovnici dializnega centra v Dragomerju, dim se je hitro razširil po spodnjem nadstropju, pet bolnikov pa je ostalo ujetih v bolniški sobi. Alarmi za pomoč so se sprožili v šestih sosednjih prostovoljnih gasilskih društvih, ki so se klicu na pomoč hitro odzvala. Nekaj minut po klicu so na prizorišče pripeljala prva gasilska vozila, gasilci pa so se hitro začeli pripravljati na vstop v objekt. Oblečeni v popolno gasilsko zaščitno opremo, z dihalnimi aparati na ramenih in zaščitno masko na obrazih, so se previdno podali v zadimljene prostore centra. Medtem ko je del gasilcev pomagal medicinskemu osebju pri evakuaciji pacientov in gašenju, je drugi del gasilcev zunaj skrbel za gašenje požara, na prizorišče pa so prišli tudi vrhniški gasilci s svojo lestvijo, ki so ognjene zublje krotili z višine.

Atraktivno vajo si je ogledalo precej radovednežev, ki so opazovali dobro organizirane gasilce. Modre gasilske luči, gasilska vozila in v zaščitno opremo oblečeni gasilci pa so pritegnili tudi poglede voznikov na regionalki, ki so se radovedno ozirali k prizorišču in se nekoliko počasneje vozili mimo dializnega centra.

Kot nam je povedal Pavel Remškar iz PGD Log, je pri vaji sodelovalo 41 gasilcev iz šestih društev, poleg obeh log-dragomerških prostovoljnih društev še gasilci iz Notranjih Goric in iz treh vrhniških gasilskih društev – PGD Bevke, PGD Drenov Grič - Lesno Brdo in PGD Vrhnika. »Namen vaje je bil spoznati objekt, pravilno odklopitev pacientov z bolniških postelj, poiskati pravilno evakuacijsko pot in bolnike spraviti na varno mesto,« je dejal in še pojasnil, da bi v primeru nesreče bolnike odpeljali na rezervno lokacijo, v šolsko telovadnico, oziroma bi jih na dializo takoj odpeljala reševalna vozila. »Pravilni postopek za odklopitev pacienta z dializnih naprav za vsakega bolnika traja nekje od 6 do 8 minut, izguba krvi pa je najmanj 3 decilitre. Dogovor med centrom in gasilci je sicer tak, da kar se tiče krvi, zanjo poskrbi medicinsko osebje, za vse preostalo pa seveda gasilci,« nam je še zaupal vodja vaje. Gasilci v nasprotju z nekaterimi drugimi vajami tokrat pred vajo niso vedeli, kakšno bo njihovo mesto. Kot je pojasnil Remškar, so se za tako vajo odločili, ker je bolj podobna situaciji v primeru požara. Tudi takrat namreč gasilci šele na mestu požara izvedo, kakšna bo njihova naloga. Sicer pa je naš sogovornik še dejal, da je objekt sorazmerno nov in temu primerno, sorazmerno varen.

»Prav je, da spoznavamo situacije, s katerimi se lahko srečamo v lokalni skupnosti,« je po vaji povedal poveljnik Gasilske zveze Vrhnika Vinko Keršmanc. Poudaril je, da se iz takšnih vaj gasilci lahko veliko naučijo ter tudi najdejo pomanjkljivosti, ki jih lahko odpravijo in izboljšajo. Vajo si je ogledal tudi župan Mladen Sumina, ki je pohvalil gasilce in njihovo sodelovanje z medicinskim osebjem dializnega centra. Sicer pa je gasilcem še zaupal, da je vodstvo dializnega centra veselo odnosa in skrbi za paciente ter zavedanja skupnosti, da v centru izvajajo občutljivo dejavnost.

 

V. E.

Foto: V. E.

Oglejte si tudi