Oceni objavo

Za varno mobilnost v zrelih letih

Log - Dragomer december 2022 – Da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi ob tem ostali mobilni, so na Javni agenciji RS za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Rdečim križem Slovenije pripravili projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu, v okviru katerega izvajajo preventivne dogodke in usposabljanja za ljudi v tretjem življenjskem obdobju. Enodnevni preventivni dogodek bo v naši občini potekal že prihodnji mesec, in sicer 31. 1. 2023 ob 9:30 v Upravnem centru Občine Log - Dragomer na Loški cesti 12 (sejna soba v mansardi).

Občina Log - Dragomer se pridružuje skupnemu prizadevanju Agencija RS za varnost prometa za povečanje varnosti in izboljšanju mobilnosti starejših udeležencev v cestnem prometu. Kot pravijo na Agenciji si je potrebno v nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni ter obenem tudi varni.  Po statističnih podatkih je v Sloveniji več kot 351.955 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 61 let, kar predstavlja 25.9 % vseh imetnikov vozniških dovoljenj. V prihodnjih letih se bo populacija še starala in na cestah bo čedalje večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.

Na preventivnem enodnevnem dogodku, ki bo potekal 31. 1. 2023 od 9:30 ure dalje v mansardi Upravnega centra Občine Log - Dragomer se bodo zvrstila zanimiva predavanja namenjena seniorjem in upokojencem.:

·  Osvežitev znanja prometnih predpisov in pravil bo prilagojeno lokalni problematiki, saj v tem sklopu predavanj sodeluje prometni strokovnjak AVP ter pomočnik komandirja lokalne policijske postaje.

·  Varna vožnja po avtocesti in hitri cesti. Strokovnjaki iz DARS-a bodo predstavili ključno problematiko, ki se pojavlja na avtocestah ter poučili udeležence o pravilnem ravnanju v različnih prometnih situacijah

·  Praktično svetovanje o zdravstvenih kriterijih. Udeleženci bodo lahko na posebnih napravah preverili svoj vid na daleč, na blizu, kontrast in nočni vid ter se pozanimali o kriterijih za kontrolni zdravstveni pregled. Pridobili bodo tudi nekatere pomembne informacije o sladkorni bolezni in krvnem tlaku.

·  Svetovalna vožnje z ocenjevalcem na vozniškem izpitu (po dogovoru).

 

Brezplačen dogodek je več kot le sklop predavanj za starejše voznike, udeležnce bodo opremili s preventivnimi gradivi (informativno gradivo, odsevni trakovi, odsevni jopiči, DVD-ji o varni vožnji po avtocesti itd.), obiskovalci se bodo s strokovnjaki iz AVP, DARS-a, Policije ter zdravstvenim osebjem lahko pogovorili o dilemah in težavah, s katerimi se soočajo v prometnih situacijah. Kot pravijo organizatorji bo poučno in zanimivo, zato vas vabijo k prijavi preko spletne strani https://www.avp-rs.si/projekt-sozitje-in-predvideni-termini-dogodkov/ ali preko e-pošte na naslov tanja.krusic@log-dragomer.si.

 

V. L.

Oglejte si tudi