Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Log - Dragomer
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Vrata odprla pisarna za starejše

Log - Dragomer, 6. september 2021 – Starost ni nekaj žalostnega in nezaželenega, če ustvariš dobre razmere, je lahko staranje nekaj čudovitega. S to popotnico nevrologa profesorja Zvezdana Pirtoška, predstojnika katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti in sodelavca kliničnega oddelka za bolezni živčevja v UKC Ljubljana, je svoja vrata odprla pisarna za starejše. Ta bo delovala vsak ponedeljek med 10. in 12. uro ter sredo med 15. in 17. uro v prvem nadstropju Upravnega centra. V pisarni bodo vzpostavili informacijsko točko za starejše, tu bo stičišče za vse, ki bi potrebovali pomoč, ter vse, ki bi se želeli družiti ob kavi, pogovoru o najrazličnejših temah ali sproščujočem klepetu.

Občina Log - Dragomer z velikimi koraki stopa po poti, ki vodi do bolj kakovostnega staranja, medsebojnega sožitja generacij  in solidarnosti. V okviru projekta Podaj roko, s katerim je občina uspešno kandidirala na javnem pozivu LAS Barje z zaledjem in ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, bodo vzpostavljene številne aktivnosti, s pomočjo katerih naj bi občina postala prijazna staranju. Ena izmed njih je zagotovo pisarna za starejše, ki je svoja vrata odprla v začetku meseca septembra. Odprtje pisarne je zaradi epidemioloških razmer potekalo v obliki dneva odprtih vrat. Obiskovalci so si lahko ogledali prostore pisarne, poklepetali s prostovoljkami, jim ponudili svojo pomoč ali pa jim posredovali svoje potrebe in pričakovanja. »Odzivi ljudi so res pozitivni. Veseli nas, da ljudje prepoznavajo, da je pot, ki smo jo ubrali, tista prava in to je najboljša motivacija za delo,« so se ob odprtju pisarne veselile prostovoljke, ki so poudarile, da so ljudje naklonjeni prostovoljstvu in da imajo voljo, da bi postali del prostovoljske mreže. »Danes smo spoznali kar nekaj gospa, ki so nam ponudile pomoč, vprašale kaj lahko naredijo, kako lahko pomagajo.« K prostovoljstvu bodo poskušali pritegniti tudi osnovnošolce, veseli pa bodo prostovoljcev vseh generacij. »Zelo pomembno nam je, da smo pridobili osnovno šolo, kjer bodo preko izbirnih predmetov poskušali spodbuditi k prostovoljstvu. Da bomo generacijsko strpna družba, da bomo en drugemu pomagali, da nikomur ne bo nerodno prositi za pomoč, ko jo bo potreboval.« Zagnanost prostovoljk, ki bodo delovale v pisarni, njihova volja, neumorna želja po pomoči, posluh za težave drugih, prijazni nasmehi in spodbudne besede bodo tudi v prihodnosti krojile pisarno, kjer bodo starejši na enem mestu našli informacije o različnih vsebinah za starejše, kjer se bodo lahko pogovarjali, se srečevali, klepetali ter prišli po pomoč.

»Pisarna bo namenjena podpori starejšim pri reševanju različnih stisk in problemov. Predstavlja delovni prostor, kjer je mogoče na enem mestu pridobiti vse osnovne  in podrobne informacije o različnih vsebinah za starejše, kot na primer o aktualnih dogodkih, o prostovoljskih skupinah in njihovih uslugah, o izobraževanjih in svetovanjih na različnih področjih,« je ob uradnem odprtju pisarne za starejše povedala direktorica Občinske uprave Občine Log - Dragomer, Marjeta Strnad Kuharič. Ta je prikimala županu Miranu Stanovniku, ki je v svojem govoru izpostavil več sto prostovoljnih ur, ki so jih namenile prostovoljke za to, da se je ideja, ki je zorela tri leta, razvila v projekt Podaj roko in v vzpostavitev pisarne za starejše. »Odprtje pisarne za starejše iz samega naslova ne kaže tega, kako širokega pomena je za vse nas ta dogodek. Poudariti moram, da vsi vključeni v  projekt, ki nosi delovno ime Podaj roko, izvajamo aktivnosti, katerih rezultate bomo uživali mi in to kar vse generacije. Že kar malo evforično navdušen lahko ugotovim, da rezultate že lahko vidimo in čutimo, saj se obrisi organiziranega prostovoljstva že dobro zaznavajo. Zelo me veseli dejstvo, da je med partnerji v projektu tudi Osnovna šola Log - Dragomer, ki s prijaznim in otrokom primernim pristopom uvaja v prostovoljstvo tudi odraščajoče otroke in mladino. Da tudi na Občini mislimo resno, temu priča dejstvo, da smo za ta projekt pridobili tudi skoraj 200 tisoč evrov nepovratnih sredstev iz  razpisa, ki ga je pripravila lokalna akcijska skupina LAS barje z zaledjem. Verjamem, da smo na pravi poti in da tudi z dejanji dokažemo, da smo resnično staranju prijazna lokalna skupnost.«

Pisarna bo odprta dvakrat na teden

Pisarna bo delovala v prvem nadstropju Upravnega centra, njene prostore boste našli poleg zdravstvene ambulante. Odprta bo dvakrat na teden, in sicer v ponedeljek  dopoldan med 10. in 12. uro ter v sredo popoldan med 15. in 17. uro. Delovala bo na prostovoljni ravni v okviru projekta Podaj roko. Kot so nam povedale prostovoljke, si bodo v pisarni za starejše prizadevali, da bi starejši lahko čim dlje ostali v domačem okolju. Torej v okolju, ki jim je poznano in v katerem se dobro počutijo. »Na eni strani s projektom nagovarjamo starejše. Z nudenjem pomoči, informiranjem in pogovori bomo starejšim zagotovili bolj kvalitetno preživljanje starosti v domačem okolju, obenem pa bomo pomagali tudi svojcem, ki jim bo lažje, ko bomo prostovoljci starejšim priskočili na pomoč. Tu bomo za starejše in tudi mlade, ki so v stiski. Tukaj bomo prisluhnili in znali poslušati. Ko bodo ljudje izpostavili problem, ga bomo morda znali rešiti, v nasprotnem primeru pa bomo poiskali rešitev. Poskušali bomo delovati na različnih področjih s ciljem, da bi naredili občino prijazno staranju in medsebojnemu sožitju.«

Pisarna za starejše bo namenjena pogovoru, pomoči in posredovanju informacij z različnih področij. Tako se boste na prostovoljske obrnili, če boste potrebovali informacije o socialno – zdravstvenih vprašanjih, na primer skrbi za svojca, o domovih za starejše, o boleznih v starosti, padcih in prilagoditvah stanovanja, medicinskih pripomočkih, duševnem zdravju, dobili boste informacije o dogodkih za starejše v občini, prostovoljni pomoči, na voljo bodo tudi brezplačne zloženke o različnih storitvah. »Starejši bodo tako lahko na primer izvedeli kakšne pravice imajo, kam se obrniti, ko imajo določeno težavo,« so nam še povedale prostovoljke. Te so se pred odprtjem pisarne izobraževale, pri različnih institucijah ter ustanovah pridobivale novo znanje in odgovore na najrazličnejša vprašanja. Med drugim so obiskale Center za socialno delo, bile so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje, pri patronažnih sestrah, v Domu starejših občanov, na Rdečem križu in Karitas.

V pisarno za starejše bodo lahko prišli tudi vsi, ki potrebujejo kakršnokoli pomoč. »Nudili bomo tudi konkretno pomoč. Na nas se bodo lahko na primer obrnili starejši, ki bodo potreboval prevoz do zdravnika. Povezali se bomo z ostalimi prostovoljci in ga odpeljali v ambulanto. Morda bo nekdo prišel v situacijo, ko bo rabil nekoga, ki bi mu prinesel nekaj iz trgovine ali pa bi rabil nekoga, ki bi mu pospravil hišo. Seveda prostovoljci ne bomo pospravljali, bomo pa vzpostavili linijo do ljudi, ki se s tem ukvarjajo.« Pomagali vam bodo tudi pri izpolnjevanju obrazcev, vas naučili uporabljati pametne telefone, tablice in računalnike, izobraževanje pa bo potekalo na individualni ravni in bo brezplačno.

V pisarni za starejše se boste družili ob kavi, se pogovarjali o pomembnih temah, življenjskih izkušnjah, zdravem staranju, skrbi za svoje zdravje ali pa sproščeno poklepetali.

Projekt podaja roko kakovostnemu staranju

Podaj roko je projekt Občine Log - Dragomer, ki poteka v sodelovanju z Inštitutom Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, Društvom upokojencev Log, Društvom upokojencev Dragomer – Lukovica in Osnovno šolo Log - Dragomer. Ideja je vzklila pred tremi leti na predavanju dr. Zvezdana Pirtoška o demenci. »To je bila tista prelomna točka, ko sva z Erno Kos Grabnar dobili idejo, da bi v občini naredili nekaj več za starejše. S to ideje smo skupaj z Marijo prišle na Občinsko upravo, kjer so nam prisluhnili in še sami začeli nadgrajevati idejo,« nam je povedala Branka Brecelj, ena izmed treh prostovoljk, ki bodo v začetni fazi vodile pisarno za starejše. Kako velika je bila vloga prostovoljk, je potrdila tudi direktorica Občinske uprave. »Pričetek projekta sega že v začetek leta 2019. Vsak na svojem koncu je snoval in razmišljal. Potem se je zgodilo srečanje na občini z Branko, Erno in Marijo in poti nazaj ni več bilo. Vsak teden smo snovali projekt in ko je nastajala prva verzija, smo ugotovile, da potrebujemo izkušenega partnerja, ki bo poleg želje in pripravljenosti dodal tudi strokovne izkušnje in nas vodil skozi določene aktivnosti. Pridružil se nam je Inštitut Antona Trstenjaka in nato še Osnovne šola.« S projektom so kandidirali za evropska sredstva in jih tudi dobili. Predmet projekta je v prvenstveno zagotoviti prostor z opremo in okolje za izvajanje aktivnosti za izboljšanje kakovosti starejših na svojem domu ter jim tako omogočiti, da čim dlje ostanejo v domačem okolju. Zlasti z omogočanjem starejšim in njihovim svojcem dostop do informacij, ki so potrebne za urejanje življenja v starosti. V okviru projekta bo delovala pisarna za starejše, pripravljali bodo zanimiva predavanja o zdravem in varnem staranju, demenci, uporabi informacijsko komunikacijske tehnologije, prirejali družabne dogodke, usposabljali prostovoljce ter vzpostavili prostovoljsko mrežo.

V. L., foto: V. L.

Oglejte si tudi