Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Trije vaški svetniki navdušili trikrat

Log, 3. januar 2020 – Krstna predstava Koščevega Mah teatra, Trije vaški svetniki, je presegla pričakovanja gledališčnikov. Dvorano gasilskega doma na Logu so do zadnjega kotička napolnili trikrat zapored in navdušili obiskovalce, pred njimi so že prva gostovanja. 
Led je prebit. Ansambel Mah teatra, sestavljen iz občanov Občine Log - Dragomer pod vodstvom domačega režiserja Jožeta Čamernika, je odlično opravil svoje delo. S svojo predstavo so navdušili, čestitke in pozitivni odzivi so deževali z vseh smeri.

Dober glas o predstavi se je, kot kaže, hitro razširil, tako da so po predpremierni in premierni predstavi pripravili še ponovitev in tako trikrat popolnoma zapolnili dvorano. Igralce na odru smo spremljali v komediji avtorjev Maxa Neala in Maxa Farnerja, ki ga je priredil Petar Militarev, v režiserski vlogi pa se je prvič predstavil Jože Čamernik. Zgodba je postavljena v vsakdanje lokalno okolje in se vrti okoli župana, ki se zaradi svoje nemoralne preteklosti in skrbi za lastno kariero znajde v zagati. Dramsko besedilo je sproščeno in domače, številni zapleti v zgodbi pa zabavni. Zgodba se zaplete, ko po dolgih letih na dan pridejo najdena ljubezenska pisma Črne Lizike, ki bremenijo tri vaške veljake. Ti kmalu ugotovijo, da jih je njihova nekdanja ljubica dolga leta vlekla za nos in na račun izmišljene zanositve, izsiljenega očetovstva in alimentov dobro živela na njihov račun. Napake iz preteklosti najbolj do živega žrejo župana, ki na vsak način poskuša stranpoti pomesti pod preprogo. A na poti mu stoji učitelj Tine, moški, v katerega je zaljubljena njegova hčerka Fani, in ni po godu niti njemu niti njegovi ženi. Tine v rokah drži marsikatero karto, ki odločilno vpliva tako na zaplete kot razplete celotne zgodbe.

»Mislim, da so bili ljudje željni predstav domače gledališke skupine. Že desetletja v občini nismo imeli svojega teatra. Ta gledališka skupina je sestavljena iz domačinov, prav tako je domačin režiser, tako da je celotna ekipa iz naše občine. Zelo ponosna in zadovoljna sem, da nam je to uspelo,« nam je po tretji odigrani predstavi pojasnila predsednica KUD Kosec, Anica Vengust. Ta je dodala, da je bila skupina sestavljena maja, ko se je na oglas v Našem časopisu javila večina sedanjih članov ansambla, ostale pa so dobili preko agitiranja med sosedi in znanci. »Večina članov ansambla se pred nastankom MAH Teatra med seboj ni poznala, vendar jih je takoj povezalo druženje, smeh in ljubezen do kulture in gledališča,« nam je povedal Miran Setnikar, ki se je predstavil v vlogi župana Šimna Porente. Kot je dodal njegov soigralec Igor Bobbera, skupina povezuje ljudi tega kraja, združeni so iz vseh vetrov občine Log - Dragomer, različnih poklicev in življenjskih poti, mladih in mladih po srcu, ki ljubijo aktivno druženje in niso nikoli zadovoljni z doseženim. »S pomočjo kulture želimo spoznavati in povezati prebivalce naših treh vasi, brez političnih motivov in interesov. Želimo si, da bi, ne samo mi, ki ustvarjamo v kulturi, temveč tudi ostali, videli, da kultura potrebuje lasten kulturni center.« Z njim se je strinjala Vengustova, ki nam je razložila, da je uspeh gledališke skupine še toliko večji glede na skromne razmere v katerih teater deluje. »Igralci nimajo svojega prostora, v katerem bi lahko vadili. Prostore moramo plačevati, mnogokrat nas zebe, razmere res niso najboljše in v vsej tej skromnosti, ki jo imamo, smo dosegli res velik uspeh..« 

Gledališka skupina želi združevati in aktualne tematike obravnavati na optimističen in humoren načni, skrbijo za ohranjanje in dvigovanje kvalitetnega družabnega življenja v lokalni skupnosti. »S sodelovanjem z drugimi kulturnimi društvi si želimo izboriti prepoznavno mesto na kulturnem zemljevidu celotne Slovenije,« še pravi Setnikar. Kot kaže, jim je to deloma že uspelo, povabljeni so namreč na številna gostovanja po bližnjih in tudi precej oddaljenih slovenskih krajih. »V januarju imamo dve predstavi, prvo v Bevkah, nato še na Brezovici. Imamo pa še dvanajst ponudb za nadaljnja gostovanja po vsej Sloveniji,« je navdušen režiser Jože Čamernik. Ta je presenečen nad dobrim odzivom ljudi. »Nisem si mislil, da bomo dobili toliko pohval, sami zelo pozitivni komentarji. Pričakoval sem, da bodo ljudje prišli na našo predstavo, da bomo trikrat napolnili dvorano in da bo premajhna, pa ni bilo tako.« Režiser je vesel, da so se igralci povezali med seboj in postali kot ena družina. »Vsi imajo to radi in če imaš nekaj rad, teče samo od sebe. Bilo je super. Vsi igralci so prvič stali na odru in tudi sam sem se prvič predstavil v tej vlogi,« nam je še povedal Čamernik. »Nastopati pred domačim občinstvom je odlično, zanimivo in sproščujoče, ni pa verjetno enako kot nastopati kje drugje,« pa pravi igralec Igor Bobbera.  Do konca pomladi jih čakajo gostovanja po slovenskih krajih, nato pa bodo začeli pripravljati novo predstavo. »Nekaj imam že v mislih, a naj to zaenkrat še ostane skrivnost.« 

Odprtost skupine kliče po novih močeh, tako tistih, ki se želijo poskusiti v igralskih vodah ali pa bi lahko pomagali pri scenografiji, kostumografiji, odrski tehniki, zato jih lahko kadarkoli pokličete in se priključite novim ustvarjanjem Mah teatra. 

 

Vesna Lovrenčič

 

Igralci:

Miran Setnikar – župan Šimen Porenta

Nevena Kralj – županova žena Urša

Suzana Pitka – županova hči Fani

Igor Bobbera – učitelj Tine Štempihar

Aleš Kozjan – svetnik Peter Bavdek

Sašo Brejc – svetnik Blaž Šimenc

Silvester Pontelli – župnik

Ivica Rajković – Jakec Lahajnar, Luli 

Inka Zdravkovic, Anica Vengust – Barbara Lahajnar

Marjetka Rojec – Marjanca

Terezija Kos – opravljivka Francka

Metka Jurac – opravljivka Mici

Šepetalki Anica Vengust in Nina Šutar

 

Režija: Jože Čamernik

 

Zahvala

»Posebna zahvala gre ge. Nataši Bregant Možina za izčrpne informacije in nasvete glede možnosti, ki jih gledališka skupina ima v okolju, Gašperju Jarniju za odlično izpeljane treninge in nasvete posameznikom, Neveni Kralj za prečudovite kulise, že omenjenemu Jožetu Trobcu, akad. slikarju za razpoznaven logo in pa Mihu Ferkovu, priznanemu slovenskemu scenografu (Petelinji zajtrk, Usodno vino, Naš preljubi kruhek, …) za nasvete pri postavitvi in oblikovanju kulis! Tadeju Kvaterniku za tehnični del. Hvala PGD Log in PGD Dragomer - Lukovica, ki sta nam priskočila na pomoč in nam posodila svoje prostore za naše vaje,« Anica Vengust, Kud Kosec. 

 

 

Oglejte si tudi