Oceni objavo

Trije javno dostopni defibrilatorji

V primeru nenadnega zastoja srca o življenju in smrti odloča takojšnje nudenje prve pomoči prizadetim. Znanje temeljnih postopkov oživljanja je v takem primeru neprecenljivo, saj lahko s tem znanjem srce, ki je v zastoju, vnovič poženemo in ga z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja tudi povrnemo v normalni ritem. V Občini Log–Dragomer so na javnih mestih dostopni trije defibrilatorji. Eden se nahaja na garažnih vratih gasilskega doma v Dragomerju, drugi je na steni loške pošte, tretji pa na stavbi, v kateri se nahaja zasebna zobozdravstvena ambulanta s koncesijo - Legat dent. Enega imajo še v prostorih zdravstvene ambulante in še dva v gasilskih vozilih prostovoljnih gasilskih društev.

Avtomatski zunanji defibrilator (AED) je namenjen prvi pomoči ob zastoju srca. S pomočjo naprave lahko bolniku pomagajo tudi posamezniki brez medicinskega predznanja in mu v usodnih minutah do prihoda strokovne pomoči rešijo življenje. Avtomatske defibrilatorje, ki rešujejo življenja, boste v občini Log–Dragomer našli na treh javno dostopnih mestih, še tri pa imajo prvi posredovalci oziroma zdravnik. En javni defibrilator lahko najdete v središču Dragomerja na pročelju, poleg garažnih vrat, gasilskega doma Prostovoljnega gasilskega društva Dragomer–Lukovica. Drugi je nameščen na steni Poštne enote na Logu pri Brezovici, tretji pa na steni objekta Zobozdravstvene ordinacije s koncesijo - Legat dent, v katerem je ambulanta. Lokacije so skrbno izbrane, defibrilatorje so namestili na mesta, kjer se giblje veliko ljudi. Prva dva AED sta postavljena v središče naselja, v bližini športnih parkov, vrtca, občinske stavbe, gasilskega doma, pošte, trgovine in drugih točk množičnega zbiranja. Tretjega je občina nabavila skupaj z zobozdravstveno ambulanto Legat dent. Kot so nam takrat pojasnili, vsako leto naredijo nekaj v družbeno korist. »Ker zobozdravniki ne smemo delati pro bono, kot npr. odvetniki, in na tak način pomagati ljudem v stiski, smo se odločili, da  kupimo defibrilator, ki bo dostopen širši javnosti in s tem nekaj naredimo za skupnost,« nam je takrat povedala Melanija Legat in dodala, da je idejo podprla tudi občina, ki je prispevala polovico sredstev.


Kako postopati?

Pri človeku, ki se zgrudi ali leži na tleh, najprej preverimo, ali se odziva. Nežno ga stresemo za ramena in glasno vprašamo: »Kako se počutite?« Če se ne odzove, zakličemo Na pomoč, obrnemo bolnika na hrbet in sprostimo dihalno pot. To storimo tako, da roko položimo na čelo in pritisnemo nazaj, obenem pa z dvema prstoma dvignemo brado. Prislonimo uho k ustom ter poslušamo, ali slišimo dihanje, in gledamo, če se premika prsni koš. Če oseba ne diha normalno, pokličemo 112 in povemo, da je prišlo do zastoja srca. Nekoga medtem pošljemo po defibrilator, sami pa pričnemo z masažo srca. Položimo roko čez roko, ju postavimo na sredino med bradavici ter pritiskamo na prsnico, ki se ugreza pet do šest centimetrov. Tridesetim pritiskom sledita dva vpiha. Ta postopek ponavljamo do prihoda reševalcev oziroma dokler ni priklopljen avtomatski defibrilator. Ko dobimo defibrilator, ga prižgemo in sledimo navodilom. Ko človek začne odpirati oči in se boriti za zrak, ga obrnemo na bok v položaj za nezavestnega ter ga mirimo.

 

V. L.

Oglejte si tudi