Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Tretja vseslovenska zelemenjava tudi na Logu

Log, 16. maj – V dvajsetih slovenskih krajih je v soboto potekala 3. vseslovenska zelemenjava. Med drugim so vrtičkarji sadike, semena, revije, recepte, izkušnje in nasvete z domačega vrta menjali tudi pred gasilskim domom na Logu.
Ljubitelji vrtnarjenja so maja ponovno stopili skupaj in na spomladanski zelemenjavi, ki je v okviru KUD Kosec potekala pod imenom Flancarija menjali presežke sadik, ki so zrasle v njihovih toplih gredah, na balkonih in v lončkih na okenskih policah. Mize so se kar šibile pod veliko količino sadik, ki so si jih med seboj navdušeno izmenjali zelemanjavci. Ponudba je bila pestra, vrtičkarji pa so na dogodek prinesli tudi nekaj nekoliko manj običajnih vrst zelenjave. Izbirali so med različnimi vrstami sadik paradižnika: od volovskega srca, grapola, rdečega in rumenega češnjevega paradižnika do breskovega, hruškovega in med drugim tudi črnega slivovega paradižnika. Menjali so čilije, različne vrste paprik, cvetačo, brokoli, blitvo, zelje, brstični ohrovt, tudi različne vrste zelišč in dišavnic. Praznih rok pa niso ostali niti tisti, ki na dogodek niso prinesli ničesar, zelemnejavci so jim z veseljem ponudili sadike, seveda brezplačno, in jim zaželeli obilen pridelek. Tudi tokrat so domov lahko odnesli revije ter posebne vrečke za semena.


Tako kot vsi dosedanji tovrstni dogodki je tudi tokratni prerasel v pravo družabno srečanje, na katerem so si občani izmenjali številne modre nasvete, delili dolgoletne izkušnje in tudi zelo poučne napake, ki so se pripetile tako izkušenim vrtnarjem kot tudi začetnikom. Cilj zelemenjave je na solidaren in zabaven način povezati ljubitelje dobrot in lepot domačega vrta, ki svoje navdušenje prenašajo tudi na druge. 


V. Lovrenčič

Oglejte si tudi