Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Vloga za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave je oddana

Občinska uprava je v začetku avgusta ministrstvu za okolje in prostor oddala vlogo za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev za odvajanje in čiščenje odpadnih voda. Novo občinsko vodstvo je na tem projektu delalo prioritetno in, kot je povedal direktor Igor Rojec, za tem stoji resnično veliko truda in dela.

Kot smo že poročali, je občina vlogo pripravila pred poletjem in čakala, da naslednjo potezo z objavo obrazca za oddajo vloge naredi ministrstvo oziroma Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Ta je obrazec objavila v drugi polovici julija, kmalu za tem pa je občina oddala vlogo za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev za odvajanje in čiščenje odpadnih voda. Kdaj lahko pričakuje odgovor, ali bo sredstva tudi dobila, pa trenutno še ni znano. »To je zelo težko napovedati, saj je bilo to v prejšnji finančni perspektivi zelo različno. Pridobitev odločbe so občine čakale od pol leta pa tudi do treh let. Občina Log - Dragomer zdaj orje ledino, ker mislim, da smo v novi finančni perspektivi vlogo oddali med prvimi,« je pojasnila Marjeta Strnad Kuharič iz RRA LUR. V primeru da bo ministrstvo vlogo za pridobitev evropskih sredstev odobrilo do konca letošnjega leta, naj bi občina do sredine prihodnjega leta pripravila razpisno dokumentacijo in izbrala izvajalce ter nato že začela z gradnjo kanalizacije ter čistilne naprave.

V okviru projekta bo zgrajenih 23 kilometrov kanalizacijskih vodov, od tega 11,8 na Logu, 7,5 v Dragomerju in dobri 3 na Lukovici, zgrajena bo tudi čistilna naprava, ki je projektirana za 5000 populacijskih enot. Investicija je ocenjena na okoli 14,5 milijona evrov, od tega naj bi iz kohezijskega sklada pridobili 10,2 milijona, od države 1,8 milijona evrov, iz občinskega proračuna pa bi za ta projekt v naslednjih petih do sedmih letih prispevali skoraj 2,5 milijona evrov, medtem pa bo občina pokrivala tudi DDV.

Kot nam je zaupal direktor občinske uprave Igor Rojec za pripravo kanalizacijskih projektov stoji veliko dela prejšnje in zdajšnje uprave. Ta je med drugim takoj po formiranju začela s pripravo nove vloge, pridobivali so dodatne služnosti, delali popise, nekoliko so razširili in tudi spremenili projekt. Več pa je povedal Andrej Likar, ki je koordiniral projekt priprave dokumentacije za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave: »Od decembra 2014 smo dejansko opravili vse aktivnosti, ki so vezane na pripravo in oddajo vloge. V tem času smo uspeli pridobiti še nekaj služnosti in seveda smo vložili še dodatni dopolnili, zaradi tega da smo vključili čim večji nabor vseh možnih kanalov v upravičene stroške, ki bodo sofinancirani, in sicer za del Mol ter za del Lukovice, vse ostalo pa je bilo vključeno že prej.« Dodal je, da so bili projekti za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave že pripravljeni, popolnoma na novo pa so zaradi nove finančne perspektive začeli pripravljati vlogo za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev: »Pri pripravi smo imeli kup težav, tudi nove zahteve so bile, ki jih v prejšnji perspektivi ni bilo, in smo jih zdaj vključili.«

V. L.

Oglejte si tudi