Oceni objavo

Utrinki s predavanja o Petovioni

Z dr. Vereno Perko, DVIG-ovo mentorico Enajste šole o antiki (študijski krožek Slovenska in svetovna kulturna dediščina), smo preživeli en dan v Akvileji  – Ogleju, na predavanju v Domu krajanov Dragomer pa smo (ponovno) odkrivali zgodovino Ptuja pred in v času Rimljanov ter spoznali prvega pisca na našem ozemlju svetega Viktorina.

Ptuj pred Rimljani

Naravne danosti so omogočile,  da je ob rečnem prehodu jantarske poti zrasla prometno, strateško in gospodarsko pomembna naselbina, ki je odigrala opazno zgodovinsko vlogo tako na področju politike in uprave kot na področju umetnosti in kulture. Grajski grič je bil naseljen že v času mlajše kamene dobe (neolitik) in zgodnje bakrene dobe (5. tisočletje in prva polovica 4. tisočletje pr.n.št.). V pozni železni dobi okrog leta 300–15 pr.n.št. so se tu naselili tudi Kelti, sooblikovalci kasnejšega Noriškega kraljestva.  Keltska poselitev je bila močna, mnogo elementov keltske kulture se je ohranilo tudi v rimskem obdobju.

Ptuj - Petoviona v rimskem obdobju ( leta 15 pr. n. št.–476 n. št.).

Viri omenjajo vpad noriških in panonskih plemen v Istro in posledično aneksijo (l. 15. pred Kr.) Noriškega kraljestva, ki postane provincia inermis (brez vojske). Ptuj je izločen iz Norika in priključen najprej k Iliriku, nato v Panonijo in Zgornjo Panonijo. V Ptuju sta v tem času dve rimski legiji (vsaka od 5000 do 6000 vojakov), družine vojakov, gradbeniki, uradniki. Ena legija je potrebovala čez zimo 600 ton žita, vojska je bila samooskrbna.

 

Petoviona je sodelovala v zgodovinskih dogodkih evropskega pomena.

Po Neronovem umoru leta 68 je se je boj za novega cesarja končal z zmago ilirskih legij, ki so v Akvileji – Ogleju za cesarja izvolile Vespazijana. Na bojnem posvetu so legijski vodje v Ptuju leta 69 potrdili Vespazijanovo izvolitev za cesarja. Legije so vdrle v Italijo, zavzele Rim in Vespazijan se vrne iz Vzhoda ter prevzame oblast.  V zahvalo podeli panonskim mestom mestne pravice, tudi Petovioni.

Mesto je bilo strateško pomembno, imelo je zbirni center za metalurške izdelke, obrtni in trgovski center, poštno in mitninsko postajo, provincialno finančno davčno upravo (sedež vseh carin do Črnega morja), mestne zemljiške knjige in sodno službo. V mestu so zaradi varnosti ostali oddelki nekaterih legij.

Petoviona je v tem obdobju eden najmočnejših zgodnjekrščanskih centrov na slovenskem ozemlju in kmalu postane škofijski sedež. Viktorin Ptujski, škof, je prvi pisec na našem območju in prvi komentator sv. pisma. Njegovi spisi odražajo preganjanje kristjanov. Rimsko državo je označil kot babilonsko vlačugo. Umrl je mučeniške smrti leta 303.  In še priporočilo, preberite zgodovinski roman Branka Cestnika Sonce Petovione.

Olga Drofenik, DVIG

Oglejte si tudi