Oceni objavo

Trideset let Biobrazde

Zgodbo o Biobrazdi ste zagotovo že slišali. Ali pa vsaj kakšno na temo o deževnikih. Po 30 letih se v naselju Dragomer v mali trgovinici ob gozdu še vedno predaja znanja in izkušnje iz področja vermikulture in samooskrbe na novejše generacije vrtičkarjev. In to počne danes že tretja generacija Biobrazde.

V Biobrazdi pravijo, da se kljub dolgi prehojeni poti še vedno učijo in spoznavajo nove korake. »Naj si bo iz situacij v naši proizvodnji ali iz pričevanj dolgoletnih strank, ki nas obiščejo. Je pa res, da se iz prakse človek največ nauči. V letošnjem letu smo se veliko naučili o pridelavi krompirja. Zadali smo si izziv in ga kar nekaj posadili na spočito njivo, kjer je prej dve leti rasla lucerna. Predvidevam, da smo se ravno s kolobarjem ubranili škodljivcev kot so strune, bramor ...« je pojasnil Damjan Čamernik in dodal, da so so se lotili tudi zelenega gnojenja in vrtnarjenja brez prekopavanja. Z vsakoletnim nanosom zastirke iz kompostov oponašajo naravo. »Človek res z užitkom tako zaužije zelenjavo, pridelano brez kemije. Ravno to filozofijo širimo v našem podjetju že od samega začetka. Opažamo pa, da se zaradi vsemogočih nadlog tudi obupuje nad vrtnarjenjem. Včasih je edina pomoč enostavno menjava lokacije vrta – če je to seveda izvedljivo. Mnogo vrtov je tudi pregnojenih, posledica pa je previsok ph zemlje in slabša rast.«

 

Znanje se prenaša na mlajši rod

Biobrazda je začela leta 1992, danes za krmilo počasi poprijemlje že tretji rod. »Veseli me, da je pri naši hiši tretji rod izbral pravo pot glede izobrazbe in bo tako lahko lažje sledil izzivom, če bo seveda želja in volja v prihodnje. Mlajši sin Luka izpopolnjuje znanje v Naklem in je že skoraj končal hortikulturno smer. Zanimivo je to, da ima polno sobo lončnic in ostro oko za škodljivce in bolezni na rastlinah. To ljubezen do narave že prenaša na naše stranke največkrat ob sobotah.« Po končanem študiju kot avtoservisni tehnik pa je nova kadrovska pridobitev v podjetju naš starejši sin Žiga. Njegova spretna roka poskrbi, da so stroji vedno pripravljeni, če pa se že kaj zalomi (beri: pokvari), pa hitro najde rešitev. »Naš Žiga pravi, da ti morata šmir in nafta dišat, pa se lahko vsega lotiš in tudi popraviš,« dodaja sogovornik.

 

Navade strank se spreminjajo, zato od novembra dalje nov urnik trgovinice

Če zase pomislite, kje ste bili pred tridesetimi leti, potem hitro ugotovite, da je od tedaj preteklo veliko časa. Od tedaj do danes se je marsikaj spremenilo. Te misli deli z nami tudi Tamara Čamernik: »Ne bi rekla, da nam je po 30 letih dela postlano z rožicami. No, razen če se postavim v čas, ko je v našem rastlinjaku polno rožic, največ v mesecu maju. Časi so drugačni, kar se navad tiče pri ljudeh. Zato v prihodnosti želimo ali pa vsaj načrtujemo več energije usmerjati v proizvodnjo. Ker ne moreš biti istočasno na vseh straneh, smo primorani svoj čas zelo dobro in načrtovano razporediti. Duša in bistvo Biobrazde je resnično v proizvajanju. No, moje srce je v pridelavi sadik zelišč, čajev in pa seveda ob možu ...« Da bi zagotovili potrebno kvaliteto in kvantiteto, so se v Biobrazdi odločili, da bodo nekoliko spremenili urnik. »Prepričana sem, da bodo obiskovalci naše proizvodne trgovinice nov urnik sprejeli z odobravanjem.

Osnovna ideja je, da naši kupci vstopijo v urejen rastlinjak, poln sadik in zelišč, ki so jih proizvedle domače roke. Da pa si sposoben izvesti kaj takega, bo potreben kompromis med nami in nekom, ki si te izkušnje želi. Dva dni v tednu delamo samo v proizvodnji, kjer proizvajamo kompostne proizvode, sadike zelišč in čaje, ki so na voljo tudi v spletni trgovini na www.biobrazda.si. En dan v tednu pa smo ljudem na voljo daljši čas, saj bo ob četrtkih prisotna cela družina. Recimo temu četrtek je dan za Biobrazdo. Na nek način bomo skušali ljudem, ki nas razumejo, to z spoštovanjem vrniti,« še dodaja Tamara.  

 

Četrtki s klepetom ob kavi

Ravno četrtek je bil dan, ko smo kratek obisk in intervju z Damjanom in Tamaro Čamernik zaključili ob kavi. To bo sedaj stalnica ob četrtkih za vse kupce. Deževniki so bili povod za nastanek podjetja in še danes je vermikultura in pridelava vermikomposta rdeča nit, ki se plete v podjetju Biobrazda že od leta 1992.

Za 30 let uspešnega dela jim iz uredništva čestitamo in želimo kar največ energije na področju proizvodnje in trgovine. Saj menda je ravno njihova sinergija ključna za uspešno dolgoletno delovanje. (gt)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Oglejte si tudi