Oceni objavo

Semenjava ponovno med nami

Po enoletnem premoru se je vrnila Semenjava. Zelenoprsti navdušenci smo se v vznemirjenem pričakovanju pomladi in ponovnega snidenja veselo zbrali na osmi Semenjavi. Za razliko prejšnjih let, smo se letos zbrali na Vrhovčevi 38, kjer smo se ob prijetnem druženju naučili nekaj novega in izmenjali semena, sadike ter zelene izkušnje iz naših vrtov in vrtičkov. Skupaj se nas je tako zbralo kakih 15.

Gost osme Semenjave je bil gospod Rasim, ki je rezalec in skrbnik ameriških borovnic pri podjetju Lavrinc iz Drenovega griča. Najprej nam je povedal nekaj o skrbi ameriških borovnic, nakar nam je praktično prikazal rez le-teh. Ves čas je potrpežljivo odgovarjal na naša vprašanja in nas res veliko naučil. Po prikazu reza so škarje zavihteli tudi gostje, ki so pod budnim očesom gospoda Rasima pokazali na novo pridobljeno znanje. Na tem mestu se še enkrat zahvaljujemo gospodu Rasimu in podjetju Lavrinc za sodelovanje in bogat vir informacij.

Po prikazu reza smo začeli z menjavo. Naša menjava semen je potekala, kot ponavadi, v rahlo kaotičnem redu. Živahno smo menjali semena ačoč, pisane blitve, čajot, zelišč in rož. Tudi sadike malin in žajblja so se našle na menjalni mizi. Zraven semen smo menjali tudi modre (ali bolje: zelene) nasvete.

Ob prijetnem kramljanju smo tako prebili urico sredinega popoldneva in se vrnili domov bogatejši za zanimiva semena in zavedanje, da je doma pridelana hrana res najboljše kar lahko privoščimo svojemu telesu. Za zdrav duh v zdravem telesu pa poskrbi tudi telovadba, ki jo v neizmernih količinah najdemo ob okopavanju in pripravi vrta.

Zdaj pa vas vabimo še na majski Zelemenjavni dogodek, ljubkovalno imenovan Flancarija, kjer bomo menjali sadike (flance) in ostalo. Datum Flancarije bo objavljen v Našem časopisu, na Facebook strani KUD Kosec in na mailing listi ložanskih Zelemenjalcev. Se že veselimo.

 

KUD Kosec

 

Oglejte si tudi