Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

DVIG-ovi študentje o učenju v zoom učilnici

Obiskujem tečaj angleškega jezika. V drugem valu pandemije, ko so se naši vnuki še z začetnimi težavami vključevali na spletne učilnice, se je naša študijska skupina odločila, da poizkusimo s poučevanjem preko zooma.

Tako nas je prof. Babškova že 14. 10. 2020 povabila v zoom učilnico. Brez večjih težav smo se štiri učenke in profesorica povezale in začele smo z učenjem. Od takrat vsako sredo ob 8. uri sedem na najbolj udoben stol, si pripravim učbenike in gradiva, potrdim povabilo na zoom meeting in poučevanje se začne. Pregledamo nalogo, preberemo kakšen težek angleški tekst, po angleško se pogovorimo o sprehodih po naši okolici in gozdu (saj kam dlje tako ne moremo), poučile smo se, kako Angleži okrasijo domove pred Božičnimi prazniki, poiskale in prevedle smo nekaj receptov in se pogovarjale, kam bi in kam bomo potovale, ko bo Corona virus izzvenel. Meni učenje na daljavo kar ustreza, vsekakor se je pokazalo bolje kot v lanskem letu, ko kar za nekaj srečanj nismo imele zagotovljenih prostorov za poučevanje in smo se precej selile.

Irena L.


Prvič sem slišal za besedo zoom pred nekako 50 leti in sicer v zvezi s fotografskim aparatom. Na objektivu je na enem od obročkov zahtevnejših fotoaparatov pisalo zoom in ta obroček je bil namenjen za približevanje predmeta, ki smo ga želeli slikati. Zoom je omogočal, da smo predmet močno približali, torej zelo povečali Potem se ista beseda pojavi v računalniških programih in tudi tokrat pomeni isto, približanje, povečanje vendar že v digitalni obliki. V teh dveh primerih beseda pomeni čisto fiziko, še bolj natančno, optiko.

Kmalu po pričetku epidemije, v mesecu marcu, ko so vnuki ostali doma in so se pričeli učiti od doma, na daljavo, pa se med pogovore vrine beseda zoom in mi starejši seveda nismo vedeli, kakšno zvezo ima poučevanje od doma in beseda zoom. So nam potem ta mladi razložili, da je to računalniška aplikacija, ki omogoča, da ima učiteljica vse učence na računalniškem zaslonu in se istočasno lahko učijo vsi. Tu beseda zoom dobi še drugo razsežnost, in sicer sociološko, torej zbliževanje. Seveda smo vsi upali, da drugega vala epidemije ne bo, vendar je na našo žalost ta prišel nekje sredi jeseni. Društvu DVIG tako ni preostalo nič drugega, kakor da nadaljuje svojo dejavnost preko aplikacije zoom in tako smoizpeljali dva študijska krožka, Podnebne spremembe in pogovore s tujci pri nas. Prav tako so se na zoom preselili tudi tečaji angleščine.

Zagotovo zoom sestanek ni isto kot sedeti v istem prostoru in razpravljati s sogovorniki o čem zanimivem, vendar tisti, ki smo dobili to izkušnjo, menimo, da je to zadovoljiv način učenja, razpravljanja in ostale komunikacije. 

Miha Lenaršič


Člani ŠK Pogovori z Darjo Rojec na prvem srečanju

Člani ŠK smo se pozno opogumili za srečanje v zoom učilnici. Na povabilo Darje smo se prvič, po skoraj enoletnem odmoru, srečali januarja letos, sicer v manjšem številu kot običajno. Najbolj pogumni in vedoželjni smo se povabilu v zoom pridružili takoj in našemu zgledu bodo prav gotovo postopoma sledili še ostali člani. Zato verjamemo, da nas bo na prihodnjem srečanju, 1. februarja ob 9h, že več.

Ves naš pogovor je bil namenjen vprašanjem in odgovorom na to, kaj je prav in kaj ne v teh nenavadnih časih, kako skrbeti za svoje zdravje in kako varovati zdravje drugih, še posebej, kaj nas po naravni poti varuje pred okužbo. O tem nam je veliko povedala Darja. In njenim nasvetom zaupamo in se po njih tudi ravnamo, ko gre za varovanje našega zdravja z naravnimi »zdravili«, čeprav naša razmišljanja in vsakodnevna ravnanja niso enoznačna, tudi ko gre za nošenje maske. Dogovorili smo se, da ji bomo za prihodnje srečanje vnaprej poslali vprašanja, da bodo lahko njeni odgovori čim bolj izčrpni in nam bo pripravila tudi literaturo, da se še sami kaj naučimo.

Člani ŠK

Oglejte si tudi