Oceni objavo

Bralni krožek Od pravljice do lutke

V Domu krajanov Dragomer smo zopet pričeli z delavnicami Od pravljice do lutke. Otroci so septembra in oktobra 2022 spoznali dve pravljici: Kam se je kužku mudilo avtorice Svetlane Makarovič ter Čmrlj in piščalka avtorice Anje Štefan.
Na prvi delavnici so otroci izdelovali kužke na palici z uporabo trših tulcev, na voljo so imeli pol-izdelke, s flomastri in papirjem pa so naredili poosebljeno lutko – delo je bilo zahtevnejše, otroci so morali biti pri izdelovanju potrpežljivi in natančni. Z nekaj pomoči so nastale krasne lutke, s katerimi so otroci zaigrali nekaj krajših in predvsem humornih predstav za improviziranim paravanom. Nekateri otroci so se opogumili in ob igri z lutko zapeli tudi otroške pesmi. 
Na drugi delavnici so otroci prav tako imeli na voljo pol-izdelke. Tako kot na prvi delavnici so izdelovali lutke na palici, le da so bili tulci zelo majhni. Otroci so izjemno uživali ob izdelovanju žuželk iz pravljice Čmrlj in piščalka. Pri izdelovanju so bili ustvarjalni, uporabili so flomastre različnih barv in bleščice, s katerimi so lahko okrasili krila in trupe žuželk. 
Lutka ima moč domišljije in z izdelovanjem ter igro zajema pomembne komponente otrokovega razvoja - razumevanje, gibanje, zaznava, govor in sodelovanje z okoljem.


Lea Šifrer, DVIG-ova mentorica


Oglejte si tudi