Oceni objavo

ŠD Ljudski plesi v OŠ Log - Dragomer za 4. razrede

26. 4. 2022 nas je obiskala folklorna skupina Rožmarin iz Vnanjih Goric. Letos bodo praznovali 40. obletnico svojega delovanja, tako kot naša šola. Športni dan za 4. razrede  je potekal v treh delih: ples, predstavitev oblačilne kulturne dediščine in na koncu je bil še kviz.

Gospod Edo, vodja skupine, nas je s svojo pomočnico Vanjo naučil tri plese. Šetepaši iz Števerjana, špic polko, ki je razširjena po vsej Sloveniji in polko, kjer je veliko klecanja, ples z imenom  ta čotasta. Spremljala sta nas harmonikar in klarinetist.

Pri oblačilni kulturi  sta nas Anka in Mojca popeljali v svet  šeg, ki jih  razdelimo v dve skupini, šege življenjskega kroga in  letnih časov.

Anka je bila oblečena v belokranjsko narodno nošo, Mojca pa v krakovsko narodno nošo, ki je predstavljala čas  iz 18. stoletja. Obe noši sta natanko opisali. Predstavili sta nam tudi različna pokrivala in obutev. Učenci so se tudi oblekli. Ob koncu smo imeli tudi kviz, kjer so učenci ponovili vsebine, ki so jih spoznali na tem dnevu in bili tudi nagrajeni.

Narod, ki neguje svojo kulturno dediščino ne bo nikoli izumrl. 

Janja Zadnikar, prof. RP

Oglejte si tudi