Oceni objavo

Slavnostna akademija znova z občinstvom

Log - Dragomer, 25. maj 2022 – Občina Log - Dragomer je slavnostno akademijo s podelitvijo priznanj znova odprla za javnost. Tudi tokrat so bili v ospredju dobitniki priznanj, zbrane je nagovoril župan Miran Stanovnik, manjkal pa ni niti prijeten kulturni program.

Vsakoletna slavnostna akademija se je znova vrnila na oder osnovne šole. Potem, ko je bila prireditev predlani zaradi epidemije odpovedana, lani pa je v ožjem krogu potekala ob spoštovanju priporočil in ukrepov NIJZ, je ta letos znova potekala množično. Občani so  lahko v živo zaploskali in čestitali letošnjem prejemnikom priznanj. Tokrat so podelili tri. Letošnje najvišje priznanje, Grb občine je prejela Anica Vengust, priznanji občine pa je župan Miran Stanovnik podelil Društvu Dvig, univerzi za tretje življenjsko okolje in Valeriji Smirnov. Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril župan Miran Stanovnik, ki se je v svojem nagovoru ozrl v delo opravljeno v lanskem letu in predstavil načrte za prihodnost.

Prireditev se je tokrat sicer začela s flash mobom oziroma recitacijo Zdravljice iz občinstva. Za presenečenje so poskrbeli člani Mah teatra, ki so že v uvodu v prireditev navdušili občinstvo. Velik aplavz je to v nadaljevanju podelilo tudi prikupnim malim plesalkam, ki slišijo na ime Žabice mini. Za kulturno pester program pa so poskrbeli tudi v Mah teatru in Koscu. Člani Mah Teatra so prebirali pesem Jožeta Jesenovca, Mož iz drevaka iz pesniške zbirke Šepet barja, ki jo je izdalo Društvo Dvig, Koščevi pevci, Mladi po srcu pa so prireditev sklenili z ljudsko pesmijo Je upihnila luč, Slakovo Ne prižigaj luči in slovensko popevko Zvončki in trobentice.

 

Prejemniki priznanj Občine Log - Dragomer za leto 2022

 

Grb Občine Log – Dragomer -  ANICA VENGUST

(Priznanje se podeljuje posameznikom, zavodom, organizacijam, društvom in drugim pravnim osebam, ki delujejo na območju Občine Log - Dragomer, za življenjsko ali dolgoletno delo, ki prispeva k razvoju in ugledu občine oziroma k boljšemu in kakovostnejšemu življenju občanov.)

 

Anica Vengust na Logu s svojo družino prebiva od leta 1980. Kmalu po upokojitvi je prevzela mesto predsednice Kulturno umetniškega društva Kosec, ki ga je vodila skoraj 11 let. Društvo ima okoli 100 članov, ki delujejo v 10 sekcijah. S svojo neizmerno energijo je tlakovala pot društvu, ki je danes najbolj prepoznavno ime na področju ljubiteljske kulture v Občini Log - Dragomer in tudi širše. Pod njenim vodstvom je društvo začelo z vsebinsko bogatim in pestrim programom dela, primernim našim lokalnim potrebam. Društvo poleg rednih programov v okviru sekcij, pripravlja še številne odmevne dogodke in prireditve, med njimi srečanje koscev in grabljic, ličkanje koruze, miklavževanje, gostovanje gledaliških predstav, božično-novoletne in druge koncerte, predavanja, delavnice, tečaje na temo zdravja, kulture ter umetniške razstave. Pod vodstvom Anice Vengust je KUD Kosec začelo z izdajanjem revije Kosec, publikacije, ki jo brezplačno dobi vsako gospodinjstvo v občini. Dosežkov društva je res veliko, pri vseh pa je bila zadnjih 11 let zraven gospa Anica, ki je gonilna sila vseh sekcij.

Ob prevzemu funkcije predsednice KUD Kosec si je zadala nalogo in izziv, da ljubiteljsko kulturo dvigne na višji nivo in da vsak krajan med organiziranimi dogodki in programi najde nekaj zase. Zastavljen cilj je zagotovo dosegla in presegla, saj je društvo pod njenim vodstvom oživelo in se razširilo. Vse to je dosegla s svojim znanjem, razgledanostjo, strpnostjo, vztrajnostjo, vnemo ter neizmerno voljo in pozitivno energijo.

 

 

Priznanje Občine Log – Dragomer -  VALERIJA SMIRNOV in DRUŠTVO DVIG, univerza za tretje življenjsko obdobje

(Podeljuje se posameznikom, zavodom, organizacijam, društvom in drugim pravnim osebam za uspešno delo v koledarskem letu ali daljšem obdobju na različnih področjih družbenega življenja.)

 

Valerija Smirnov se je leta 1976 z družino preselila v Dragomer. Pravzaprav celo svoje življenje je delala v dobro človeka, tako na poklicnem področju, kot v svojem zasebnem življenju. Kmalu po selitvi v Dragomer se je vključila v dejavnosti, ki so služile zlasti starejšim in osamljenim. Izkušnje , ki jih je pridobila z delom višje medicinske sestre je prenesla v svoje domače okolje, kjer je bila dejavna na področju zdravstvene preventive. Po otvoritvi Gasilskega doma sta s kolegico sokrajanko začeli z merjenjem krvnega pritiska in opremljanjem pacientov s kartončki, ki so služili družinskim zdravnikom za spremljanje zvišanega krvnega tlaka. Po upokojitvi je na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje opravila tečaj za prostovoljce, leta 2011 je svoje znanje nadgradila še s tečajem za preprečevanje padcev v starosti. Občina Log – Dragomer je leta 2014 na njeno pobudo omogočila izvedbo tečaja za družinske oskrbovalce. Po končanem tečaju je kot voditeljica kluba svojcev redno mesečno vodila srečanja v sobi Društva upokojencev Dragomer – Lukovica.. Leta 2016 ji je Inštitut Antona Trstenjaka podelil priznanje za uspešno vodenje svojcev. Z njeno pomočjo se je oblikovala skupina za kakovostno staranje Hodi ob meni. Na teh srečanjih starejšim podarja svoj čas, znanje in svoje srce.

Zaradi njene humano in nesebično aktivnosti v dobro starejših krajanov, prostovoljnega dela, vseživljenjskega učenja ter skrbi za ohranjanje in krepitev zdravja prosim žušpana Mirana Stanovnika, da gospe Valeriji Smirnov podeli letošnje prvo priznanje občine.  

 

 

Društvo Dvig, univerza za tretje življenjsko obdobje, deluje  kot samostojno društvo od maja leta 2016, pred tem je štiri leta delovalo kot sekcija DU Dragomer Lukovica in kasneje KUD Kosec. V njihovo kakovostno in raznoliko izobraževalno ponudbo se vključuje skoraj 50 odraslih. Prednost DVIG-ovih izobraževalnih dejavnosti je, kot to velja za vse univerze tretjega življenjskega obdobja v Sloveniji, da izobraževanja niso le enkratni dogodki, ampak celoletna izobraževalna dejavnost, v kateri se med študenti stkejo tudi močne socialne vezi. Rdeča nit vseh DVIG-ovih programov je razvijanje bralne kulture in spoštovanje slovenskega jezika, spoznavanje bližnje in daljne preteklosti, ki je in še sooblikuje podobo naših naselij in je kažipot za razvijanje večje pripadnosti in aktivno sooblikovanje našega lokalnega okolja. V našo občino je društvo pripeljalo nove izobraževalne programe, študijske krožke in učenje v dvojicah.

Društvo Dvig je, kot sekcija KUD Kosec, začelo z izdajanjem prve revije v naši občini – Pogovori z občani. Izdali so 7 številk, šest v okviru društva in še tri izdaje Kolo življenja. Društvo spodbuja tudi literarno ustvarjalnost z objavami literarnih del, s predavanji uglednih strokovnjakov se odziva na aktualna dogajanja in probleme v lokalnem in širšem okolju, pospešuje medgeneracijsko sodelovanje ter bogati izobraževalno in kulturno dogajanje v občini.  Z zagnanim delom in vztrajnostjo dosegajo velike uspehe.

 

V. L.

Foto: V. L.

Oglejte si tudi