Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Proračun 2023 dobil zeleno luč

Log - Dragomer, 12. oktober 2022 – Proračun Občine za leto 2023 je pod streho. Tokrat so na Občini Log - Dragomer pohiteli z njegovo pripravo, saj si niso želeli ponovitve scenarija iz leta 2019. Takrat se je po lokalnih volitvah zavleklo sprejemanje proračuna, zapletlo se je, ker eno izmed delovnih teles, pristojno za obravnavo proračuna, daljši čas ni bilo oblikovano. Občina pa je kar pet mesecev delovala z začasnim financiranjem. Če pri sprejemu prvega proračuna aktualne sestave občinskega sveta ni šlo vse po načrtih, pa so svetniki zadnji proračun sprejeli gladko. Zanj so zelene kartone dvignili prav vsi.

Občinski svet Občine Log - Dragomer je na oktobrski redni seji, zadnji v tem mandatu, sprejel proračun za prihodnje leto. Svet je proračun prvič obravnaval na junijski redni seji in ga posredoval v javno razpravo do vključno 30. septembra 2022. Kot smo izvedeli je proračun pripravljen v skladu z usmeritvami Ministrstva za finance in usklajen z zakonodajo, ki predpisuje obliko proračunov uporabnikov javnih sredstev. Proračun je pripravljen za eno leto, čeprav zakon dopušča možnost sprejemanja proračuna za dve leti. Proračun je težak okoli 3,7 milijona evrov. “Pri planiranju prihodkov so bili upoštevani podatki o primerni porabi občin, prihodek iz glavarine in finančna izravnava za leto 2023. Ocenjeni prihodek občine iz glavarine (dohodnina – odstopljeni vir občinam) znaša za leto 2023 2.211.481,00 EUR. Pri planiranju so bile upoštevane potrebe posameznih proračunskih uporabnikov, predvsem pa finančne možnosti občinskega proračuna. Pri planiranju prihodkov smo postavke poskušali planirati realno, kolikor je to možno, saj na znaten del prihodkov ni možno vplivati. Na odhodkovni strani so v planu proračuna najnujnejše naloge in investicije,” so pojasnili na Občinski upravi Občine Log - Dragomer. Občina Log - Dragomer na predlog proračuna v času javne razprave ni dobila pripomb, je pa na seji k predlogu proračuna za leto 2023 amandma vložil župan Miran Stanovnik. Kot smo slišali na seji so z amandmajem odprli možnost za odkup zemljišča. Tako amandma, kot nato še predlog proračuna, predlog letnega načrta pridobivanja in razpolaganja s stvarnim premoženjem občine in kadrovski načrt so svetniki soglasno sprejeli.

 

Največji del investicijskih sredstev je v proračunu namenjenih dokončanju kanalizacije, v ta namen je rezerviranih pol milijona evrov. V letu 2023 so rezervirana tudi sredstva za gradnjo prizidka k vrtcu v Dragomerju. Gradnja prizidka, ki se je začela že oktobra, bo deloma financirana že z letošnjim proračunom, v proračunu 2023 pa bodo dokončanju del namenili še 220 tisočakov. Leta 2023 naj bi na pokopališču v Dragomerju zgradili nov oporni zid, vrednost investicije je ocenjena na okoli 85 tisočakov, za obnovo vodovoda so rezervirali 65 tisočakov, 138 tisočakov za organizirano lokalno podporo starejšim v Občini Log - Dragomer, Podaj roko, za gradnjo zunanjega fitnesa v ŠP Log In ŠP Dragomer pa skoraj 49 tisoč evrov

 

Kot pravijo na Občini bo tudi v prihodnjem letu Občinska uprava redno spremljala razpise in se na njih prijavljala. Sofinanciranje s strani države je predvideno pri večjih projektih: Zgodovina nas povezuje-LAS Barje (Ministrstvo za kmetijstvo), Podaj roko-LAS Barje (Ministrstvo za kmetijstvo), Izgradnja prizidka k vrtcu Dragomer (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) V prihodnjem letu naj bi Občina odplačala del najetega kredita, in sicer je predvideno odplačilo 136.226,42 EUR iz naslova posojil, ki jih je najela v preteklih letih. Občina je v preteklih letih najela več kreditov, glavnica 200.000,00 eurov bo poplačana v 174-ih obrokih do septembra2034. Občina je v oktobru 2020, najela tudi kredit v višini 1.321.824,00 EUR za zagotavljanje lastnega deleža pri projektu izgradnje kanalizacije. Odplačevanje tega kredita se prične v letu 2023,  oktobra 2021 pa je najela še kredit v višini 668.865,00 EUR za izvedbo projekta izgradnje vodovoda ob regionalni cesti RII-409.

 

V. L.

Oglejte si tudi