Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

OPN ponovno v javno razgrnitev

Priprava občinskega prostorskega načrta se vleče že kar nekaj let, a kot kaže tega pomembnega dokumenta ne bodo sprejeli še nekaj časa. Kot so nam pojasnili na občinski upravi, se vračajo en korak nazaj, in sicer do faze javne razgrnitve.

Pred približno štirimi leti so se občani na javnih obravnavah, ki so ločeno potekale za vsa tri naselja, lahko seznanili z dopolnjenim osnutkom občinskega prostorskega načrta (OPN). Takrat sta potekala tudi dvomesečna javna razgrnitev ter vlaganje pripomb. Po vseh teh letih bodo pripravo tega dokumenta ponovno vrnili v to fazo. Kakšni so razlogi, nam je pojasnil župan Miran Stanovnik: »V lanskem letu je bila pripravljena poplavna študija in zaradi tega je zakonsko potrebno dopolniti okoljsko poročilo. V sklopu tega se vračamo en korak nazaj – do faze javne razgrnitve, kar bo zaključek OPN podaljšalo za okoli šest mesecev.« Župan je dodal, da je to edina pot, po kateri lahko pridejo do OPN, ki bo usklajen z veljavno zakonodajo in naj bi, kot pravi Stanovnik, pripeljal do sodobnega oziroma življenjskega dokumenta. »Nagibamo se k temu, da bi vsak občan, ki ima tu nepremičnino, imel možnost dati pripombe,« pojasnjujejo v upravi. Izvedeli smo, da kljub temu, da bodo pripravo OPN vrnili v fazo javne razgrnitve, starih pripomb ne bodo zavrgli. »Tiste pripombe, ki so bile dane, se upošteva in smo jih še obdelali, lahko pa se bo vložilo dodatne, nove pripombe.« Javna razgrnitev pred štirimi leti je bila zelo plodna, takrat je občina prejela kar 108 pripomb, najdaljša pa je bila skupaj s pripombami dolga 194 strani.
Občinski prostorski načrt je sicer dokument, ki določa cilje in izhodišča prostorskega razvoja občine, prostorske ureditve lokalnega pomena ter pogoje umeščanja objektov v prostor ob upoštevanju usmeritev državnih prostorskih aktov, razvojnih potreb občine in varstvenih zahtev. Cilj OPN je omogočiti skladen prostorski razvoj in dolgoročno zadovoljevanje ter usklajevanje razvojnih in ostalih potreb z javnimi koristmi na področjih varstva okolja in naravnih virov, ohranjanja narave in kulturne dediščine, obrambe ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.


V. L.

Oglejte si tudi