Oceni objavo

Novoletni skok v Rakiško jezero

Vse kaže, da je »globalna« prvojanuarska  mrzlica zajela tudi naše kraje.  Natančneje povedano – nam bližnjo Rakitno.

Po istrskih mestih skakanje v zimsko morje ni več nobena novost. Kot smo prebrali v Primorskih novicah,  to od nekdaj počnejo vsi, ki jih mraz ne prestraši, temveč jim vzbuja celo ugodje. Skok v morje, ki ima pod 19 stopinj Celzija, je za človeški organizem poln dobrodejnih občutkov, ko pa ima morje še manj, denimo 13,5 stopinje, kot jih je imelo 1. januarja, pa je korist hlada toliko večja.

Prav gotovo. Zato vztrajnim kopalcem od Ankarana do Portoroža ljubkovalno rečejo pingvini. Vse čestitke! Toda, kako naj imenujemo Rakičane, ki so se letošnjega 1. januarja zalučali v Rakiško jezero – pri vetrovnih sedmih stopinjah ozračja in pri le šestih stopinjah(!), kolikor smo izmerili temperaturo vode?  Ime še iščemo,  lahko bi jim rekli »Rakiški medvedje«, pri čemer bi se morda naši domači kosmatinci pritožili, da oni prav gotovo niti v zimskih sanjah ne bi skakali v tako mrzlo vodo.  Kakorkoli že,  ob letošnjem prvem zimskem  štrbunku na Rakitni je dokaj številno občinstvo navdušeno pozdravilo eno »medvedko« in tri »medvede«!
V Portorožu so se pohvalili, da se organizator  vsakokrat prvi poda v morje.  Tudi na Rakitni je bilo tako.  Bojan Šarabon, sicer naš sokrajan z Loga, vztrajni športnik, maratonec in popotnik, ki je zbral prve navdušence,  je po okrepčilni kopeli napovedal, da  bo prihodnje leto prav gotovo še veliko več zimskih kopalcev in da mora novoletni skok v Rakiško jezero postati tradicionalen.  Pritrdil mu je tudi predsednik Turističnega društva Rakitna  Rok Likovič, ki v takšni prireditvi vidi zelo dobrodošlo popestritev turističnega utripa v tem lepem kraju.
Vidimo se torej ponovno 1. januarja 2024! Verjamemo pa, da bo priskočil tudi kateri od gostincev,  tako kot se to dogaja pri vseh podobnih prireditvah v Sloveniji.
Eden od premraženih gledalcev je pripomnil, da bo nekje julija ali avgusta v jezeru marljivo treniral tudi sam.  Morda bo nabral toliko poguma, da se bo prihodnjo zimo pridružil novoletnim kopalcem v mrzlem Rakiškem jezeru. Če ne, se lahko še vedno zapelje  med korenjake v toplejše kraje, recimo v Portorož … (ZŠ)

Oglejte si tudi