Oceni objavo

V klopi kot učenka

Kot DVIG-ova mentorica sem se vključila v računalniški tečaj, ki ga je organiziralo DU Dragomer - Lukovica. Za razliko od dosedanjih računalniških usposabljanj v naši občini je bil postavljen pogoj za vključitev v program usposabljanja  dobro poznavanje uporabe e-pošte, oblikovanja besedil, iskanje informacij v storitvah Google, delo s preglednicami ...

Na prvem srečanju smo uskladili želje študentov o tem, kaj se želimo naučiti. Odločili smo se, da bo težišče učenja delo v oblaku in deljenje dokumentov. Postavili pa smo si še druge izobraževalne cilje.

Mentor Franci Lajovic je vse, ki še nismo imeli sigence, nagovoril, da smo zanjo zaprosili na upravni enoti in nam jo je pomagal inštalirati na računalnike. Kar hitro sem se naučila uporabljati umetno inteligenco Chat GPT, Jam board in pošiljati velike datoteke po wetransfer. Prvič se mi je zapletlo pri uporabi sigence. Kar nekaj večerov sem poskušala prijaviti dohodek na finančno upravo, po petih ali šestih poskusih mi je uspelo. Veliko problemov pa sem imela »z oblakom«. Kot mentorica to znanje res potrebujem za delo s svojimi študenti. Doslej sem jim gradiva in domače naloge pošiljala po mailu in ko smo želeli kaj ponoviti, smo vsi skupaj iskali gradiva ali po mailih ali po mapah za eno ali več let nazaj. In kako privlačno se sliši, zdaj si bomo ustvarili VELIK KOVČEK ANGLEŠČINA, znotraj tega pa manjše kovčke: slovnica, domače naloge, besedni zaklad, bralno razumevanje ... Priznam, da sem po nekaj poskusih ustvarjanja teh kovčkov skoraj obupala, še posebej potem, ko sem videla, da nekatere mlajše študentke to obvladajo in že uporabljajo. Potem pa je naš mentor na vsakem srečanju najprej ponovil vse prejšnje korake in nam naročil, da moramo v parih pripraviti sami navodila o uporabi posameznih aplikacij. Verjemite, pravila smo napisali boljše kot vsak profesionalec. In ob branju navodil in individualni pomoči študentk sošolk mi je uspelo. 
Program usposabljanja je bil načrtovan za 10 ur, podaljšali smo ga za 5 ur, da smo lahko uresničili vse izobraževalne cilje. Ponavljali smo tako dolgo, da znamo zdaj uporabljati vsi. Zdaj me čaka naslednja naloga: naučiti moje študente, da uporabljajo naš oblak Angleščina. In to ne bodo le učne ure za študente, ampak tudi zame, da ne bom pozabila, kar sem se naučila.


Olga Drofenik


Oglejte si tudi