Oceni objavo

Tokrat o vlogi moških

»Moški na delovnem mestu je nadomestljiv, oče v družini je nenadomestljiv,« Steven Telzerow o vlogi moškega v družini.

Na DVIG-ovem prvem srečanju oktobra 2022 na temo vloga moškega v družini smo že spoznavali nekatere razlike med moškimi in ženskami v možganskem in hormonskem delovanju ter čutenjih.

Na tokratnem srečanju je Steven Telzerow, naš sokrajan in predsednik društva Zaživi življenje, predstavil vidika  vlogo moškega v delovnem okolju in v družini. Za vsakega moškega je pomembno, da se potrjuje, razvija in uveljavlja v delovnem okolju. A enako pomembna je njegova vloga v družini, zanj, za odnose s partnerko in za otroke. Če  nekoliko poenostavim, v službi je vsak od nas nadomestljiv, moški kot oče pa je nenadomestljiv. Seveda smo ves čas govorili o očetu, ki se zaveda svoje odgovornosti do družine, ne samo v materialnem smislu, ampak tudi v čustvenem.

Na srečanju se je Steven osredotočil na tri bistvene sestavine, ki ustvarjajo pozitivno izkušnjo v družini in jih lahko razumemo, ni pa jih enostavno udejanjati. To so: fizična prisotnost očeta doma, komunikacija v družini ter ljubezen in spoštovanje do matere.

S fizično prisotnostjo daje oče otrokovim dejanjem veljavo, čustveno varnost in gradi njegovo samostojnost. Zato je tako pomembno, da moški uravnoteži svoje delovno in družinsko življenje.

Kar se tiče komunikacije, besede imajo veliko moč, zato otroku povejmo, da ga imamo radi, da ga občudujemo in ga sprejemamo. Vedno znova in znova. Tretja sestavina pa je ljubezen in spoštovanje do matere otrok. Odnos mati oče je kot streha nad hišo. Zaščiti družino pred vsem, kar se dogaja zunaj.

Kaj je bilo zame najbolj dragoceno? Steven je vse povedano ilustriral z lastno izkušnjo v njegovi družini. Odraščal je v družini v ZDA. Njegova mama in oče sta, kljub temu da sta preživela otroštvo v nesrečni družini (alkohol, težke besede), ustvarila lastno, srečno družino. Za vsako od treh sestavin nam je Steve navedel veliko lastnih spominov in spominov svojih bratov na očeta: kljub zahtevnemu poklicnem delu si je vedno vzel čas za svoje sinove, spodbujal jih je s pozitivnimi besedami in z mamo nista nikoli obremenjevala otrok s svojimi stiskami iz  otroštva. Sama pa sta se seveda o tem veliko pogovarjala, trdno odločena, da bo njun dom drugačen. Sinovi so za njune bridkosti iz otroštva zvedeli komaj v odraslosti.

In še nekaj nam je položil Steven na srce: Slovenija je čudovita dežela, življenje tukaj je res lepo. Ampak eni slabosti – neizmerni kritičnosti do vsega – ne dovolite, da stopi v vaš dom.

Pustite jo zunaj.

In še to, za vse izobraževanje odraslih v Evropi, Sloveniji in v naši občini velja, da se vključujejo predvsem starejše ženske. Za obe predavanji na to temo pa velja, da so prevladovali moški, in to očetje mlajših otrok. Priznanje vsem očkom, ki bi bili radi še boljši očetje in možje. In prisluhnili bomo vaši pobudi, da se še kdaj srečamo na to temo.

Olga Drofenik

Oglejte si tudi