Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Rega na Bohorju

Po dolgem času smo se spet odpravili na planinski izlet. Namesto Triglava je bil plan izleta od Kranjske gore do Mojstrane (1. etapa Juliana Trail). Ker pa so bile vremenske razmere na Gorenjskem slabe, je vodnik Jože priredil izlet.

V nedeljo, 30. 8. 2020, smo se odpravili na Bohor v sončno Posavsko hribovje. V kraju Jablance (500 m) je bilo naše izhodišče. Asfaltna cesta nas je pripeljala do ostrega ovinka, kjer smo se odcepili mimo slapu Ubijavnik. Nadaljevali smo po lažji makadamski cesti in se ognili strmi grebenski poti. Ob lepi gozdni soteski, kjer na žalost ni bilo vodnih slapičev, smo prišli do lepo obnovljene, vredno ogleda partizanske bolnišnice v Travnem Lazu. Čudovit mešan gozd, kjer med listavci prevladuje veliko javorov in ponekod ob manjših potočkih, se vzpnemo strmo navzgor do travne jase, kjer je vpisna skrinjica in žig. Osvojimo Veliki Javornik (Bohor, 1023 m). Nadaljujemo do koče na Bohorju (896 m). Zadovoljno pomalicamo in se odžejamo. Radovednost nas je gnala naprej na manjšo vzpetino Plešivca (915 m), ki leži nad kočo s pogledom na Posavsko hribovje. Pri koči naredimo skupno fotografijo in si naredimo dolgo krožno turo do izhodišča. Dogodek dneva je bil, da je bila krožna tura res dolga. Mimovozeči kolesarji niso posojali koles. Pogumno ustavim prvi avtomobil, ki je pripeljal mimo nas in poprosim prijaznega šoferja, da našega vodnika zapelje do parkirišča našega izhodišča. Jože in Stane nas pobereta sredi poti. Bilo je veliko smeha in zadovoljstva.  

 

Preživeli smo lep sončen dan z lepimi razgledi Posavske narave. Vodniku Jožetu se zahvaljujemo za lep, lahkoten nedeljski izlet.

 

Lili  

 

 

 

 

Oglejte si tudi