Oceni objavo

Prihaja boljši sejem

V KUD Kosec smo prišli na dan z idejo, da, predvidoma v aprilu, organiziramo bolšji sejem na Logu. S tem namenom bomo v naslednjih mesecih pripravili kratke članke na temo reciklaže in ponovne uporabe. V novembru poteka teden EU teden zmanjševanja odpadkov. V letu 2022 je potekal pod sloganom Tekstilni odpadki so iz mode. V skladu s to idejo, bo današnji članek opisal idejo, kako »rešiti« oblačila, ki imajo madeže, katerih ne morete odstraniti. Ali pa kako preprosto osvežiti dolgočasna oblačila, ki ste se jih naveličali nositi. 
Kaj potrebujemo: majico ali kak drug kos tekstila, ki ga hočemo izboljšati, nekaj starega časopisnega papirja, samolepilno folijo, pisalo, škarje, varikino, pršilko za varikino (lahko uporabite staro pršilko od kakega čistila), zaščitne rokavice in očala.

1. korak: Pripravite delovno površino, oblecite jo v časopisni papir, da varikina ne poškoduje vaše delovne mize. Pripravite tudi prostor, kamor boste odlagali izboljšane tekstilne izdelke. V majice, hlače, krila vstavite časopisni papir, da varikina ne preide iz ene plasti v drugo plast.

2. korak: Pripravimo vzorec, ki ga želimo nanesti na tkanino. Vzorec naj bo večji, brez majhnih detajlov. Za ideje lahko pobrskate po internetu in iščete s ključno besedo stencil. Naš vzorec je bil simbol za reciklažo.

3. korak: Vzorec prerišete na samolepilno folijo in ga izrežete. Pri tem imejte v mislih, da bo tisti del tekstila, ki bo prelepljene s samolepilno folijo obdržal isto barvo, del tekstila, ki pa bo nepokrit, pa bo barvo spremenil.

4. korak: Izrezan vzorec nalepite na tekstil. Poskrbite, da se madež nahaja zunaj nalepljene folije in ne pod njo.

5. korak: Po tekstilu (in nalepljeni foliji) previdno s finim pršcem napršite varikino. Pri tem seveda nosite zaščitna očala in rokavice. Otroci naj tega koraka nikakor ne izvajajo sami.

6. korak: Tekstil s čistimi rokami (ne z rokavicami na katerih so lahko ostanki varikine) prestavimo na prej pripravljeno mesto, kjer se ga več ne dotikamo, dokler postopek beljenja ni končan.

7. korak: Počakajte, da varikina začne delovati, vsaj 15 minut, a ne več kot nekaj ur, da nam tekstila ne poškoduje. Trajanje delovanja je odvisno od tekstila in željene jakosti.

8. korak: Tekstil oplaknemo z veliko hladne vode, ga nato še operemo v stroju.

9. korak: Uživamo ob nošenju unikatnega kosa perila.


Poskusite se poigrati. Če ne najdete časa ali volje pa ne zavrzite oblačil, preprosto pridite aprila na boljši sejem. Skupaj se bomo podružili, menjali in prodajali tekstil ter ostale stvari. Do tedaj pa nas spremljajte v člankih, ki prihajajo.


 

Zeliščna sekcija – Mojca Premuš, KUD Kosec


Oglejte si tudi