Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Log - Dragomer
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Popotovanje po Krasu – z ustvarjalci in sodelavci revije Pogovori

Ideja, da ustvarjalci in sodelavci študijskega krožka »Tukaj živim« en dan preživijo na izletu po skritih in znanih kotičkih naše domovine, se je porodila že spomladi. Pa se je izkazalo, da v tistem času tega dogodka ni bilo mogoče realizirati in smo se odločili, da to storimo v jeseni. Tudi septembrski datum ni bil najboljša izbira, saj so nekateri prebolevali covid, spet druge so zadržale drugačne obveznosti. Tisti pa, ki smo se izleta udeležili, zagotovo nismo obžalovali, saj smo skupaj preživeli topel jesenski dan, ki so ga zapolnila številna nova doživetja in vtisi, dobra volja in kraške zanimivosti in dobrote. Odpeljali smo se torej na Kras.
Prvi postanek je bil v Lipici. Kako drugače je vse kot še pred nekaj leti. Čisto, urejeno okolje, obsežni travniki in pašniki, pokošeni in lepo ograjeni, drevoredi in hrastovi gaji ponosno krasijo območje kobilarne. Mi smo naredili krajši sprehod po parku in se napotili v vas Lokev, kjer smo si ogledali najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu. Meso prašičev že dolgo ni slovenskega porekla, saj nismo sposobni zagotavljati količin. Prihaja v glavnem z nemškega trga. Osrednji in najbolj zahteven del izleta je bil obisk vojaškega muzeja Tabor v Lokvah. Muzej deluje v obrambnem stolpu, ki stoji na vaškem trgu od leta 1487. Stolp je kulturni spomenik v lasti občine Sežana. Muzej vodi  Srečko Rože, ki je lastnik zbirke orožja, opreme vojakov v prvi in drugi svetovni vojni in nepreglednega števila ostalih muzejskih eksponatov, ki so služili za življenje in delo vojakov v obdobju prve in druge svetovne vojne, pa v času jugoslovanske ljudske armade in delovanja teritorialne obrambe. Naše obiskovalce je Srečko navdušil z natančnim opisovanjem dogodkov in poznavanjem razvoja, uporabe in najdb posameznih razstavljenih predmetov. Srečko nas je popeljal tudi v Cerkev, ki jo je med vojno poslikal Tone Kralj.
Vreme je hotelo dokazati, da je jesen na poti in prve dežne kaplje so končale na naših glavah. A nič ne de, umaknili smo se plohi v Divaško jamo. Odkril jo je leta 1884 Gregor Žiberna. Odkrita je v celoti, kakšnih 700m dolga in vanjo se lahko spustimo 76 m globoko. Dan se je prevesil v popoldan in naši želodčki so potrebovali pomoč. Ustavili smo se v Betanji na kmečki domačiji »Pri Betanci«.
Kako hitro dan mine, če je družba prijetna in dogajanje pestro in zanimivo .Gotovo samo od sebe ne nastane nič takega, zato gre velika zahvala Niki, Olgi, Ireni in Mihu, šoferju za varno vožnjo in vsem, ki ste si ta dan vzeli čas in se nam pridružili.

Dragica Krašovec

 

 

 

 

Oglejte si tudi