Oceni objavo

Polepšajmo dan starejšim!

»Prinesi mi rože, ki divje cvetijo, odpelji me v goro, kjer škrati živijo …«

Takole sta nam  pesem Ferija Lainščka   Ne bodi kot drugi ob koncu dogodka Polepšajmo dan starejšim!  čudovito zapeli učenki  Manca in Lija. Bili smo navdušeni, ganili sta nas do solz. Kakšen talent!

Vsi nastopajoči: učenke in  učenci so nam pričarali prelepo glasbeno predstavo: Poj z menoj, Mi smo strašni gusarji in druge, prav za ta dan skrbno izbrane, pesmi, ki so nam odprle srca in smo preprosto uživali. Poslušali smo njihove misli  in spomine  na babice in dedke. Otroci so največkrat pohvalili svoje babice kot odlične kuharice, dediji pa se z njimi igrajo in pogovarjajo. Hvala vam, spoštovane učenke, učenci; ponosni smo na vas.

Mednarodni dan starejših obeležujemo vsako leto 1. oktobra. Naš dogodek, že tretji po vrsti se  odvil v torek, 3. oktobra v Osnovni šoli Log-Dragomer. Prišlo nas je lepo število, pomagali smo tudi s prevozi. Le občanov iz Doma upokojencev Vrhnika letos žal ni bilo, ker so imeli kombi v okvari. Prišel je le gospod Jože Jesenovec, v lastni režiji.

Spodbujanje spoštovanja starejših, medgeneracijskega sodelovanja, ozaveščanje glede njihovih pravic, spodbujanje aktivnega, zdravega  staranja ter skrb za vključevanje starejših ljudi v  družbena dogajanja – vse to so cilji, ki jih zasleduje praznovanje Mednarodnega dneva starejših.

Z nami sta bila ves čas prireditve gospod župan, ki nas je prisrčno nagovoril in  gospa direktorica občine. Spregovorile smo tudi  koordinatorica mreže v naši občini in prostovoljke. Izpostavile smo pomembnost lepih odnosov v družini. Odnose gradimo vsi in starejši smo lahko s svojo prijaznostjo, z empatijo, z razumevanjem mlajše generacije, z  nudenjem vsakovrstne pomoči,  zelo trden gradnik dobrega počutja v širši družbi. Ob tem moramo tudi starejši postaviti jasne meje, saj ima tudi babica lahko svojo  uro telovadbe ali učenja tujega jezika ter tudi dedi ima svoj šah, svoje prijatelje. S tem vzpostavljamo vzajemno spoštovanje in smo zgled  svojim vnukom. Koristno je, da ostanemo tudi v poznejših letih aktivni, družabni, da ne pozabimo na prijatelje. Pisarna za starejše je odprta  dvakrat na teden za najrazličnejše informacije ali pa zgolj za prijeten pogovor ob čaju. V Dragomerju deluje že šesto leto pogovorna skupina za kakovostno staranje, ki se sestaja ob ponedeljkih v prostoru Društva upokojencev Dragomer-Lukovica. Ustanavlja se še ena, konec oktobra, ki bo imela sedež v Pisarni za starejše.  Prijazno vabljeni: drage občanke, občani, pridite, imamo se dobro, z vami bo še boljše, še  lepše, še bolj zanimivo.

Prireditev je z nagovorom zaključila gospa ravnateljica šole. Povedala je, da se zaveda, da starajoča družba, kar postajamo,  potrebuje za kakovostno življenje sodelovanje, povezovanje mlajših in starejših. Delovna doba se podaljšuje in potem  naj bi otroci, že sami kot starejša generacija, poskrbeli tudi za svoje ostarele starše. Ponosna  je, da je šola postala  zelo viden  kamenček v mozaiku prostovoljstva v naši skupnosti.

 Gospe ravnateljici, vsem strokovnim sodelavkam, vsem nastopajočim in osebju kuhinje, ki nam je pripravilo najokusnejšo hrano, se  toplo zahvaljujemo. Hvala občinski upravi in gospodu županu.

Zapisali: Mateja Skočir in  Erna Kos Grabnar

Oglejte si tudi