Oceni objavo

Dan odprtih vrat KD Mah teater

V sklopu prireditev ob praznovanju občine Log- Dragomer je bil v soboto, 21.maja dopoldne organiziran dan odprtih vrat Kulturnega društva Mah teater.

Dogodki so bili predstavljeni v večnamenskem prostoru Osnovne šole Log Dragomer in so vključevali različne prireditve, namenjene našim občanom v vseh starostnih obdobjih. V zgodnjem dopoldnevu je bila gostja pripovedovalka pravljic gospa Petra Rok. Mladi poslušalci so spremljali dve pravljici iz živalskega sveta. Napeta pripoved je malčke navdušila, pa tudi bonbončki in sadni sok so se prilegli malim želodčkom. Sledila je okrogla miza z avtorjema stripa o Prešernu, gospodom Jožetom Trobcem in partnerico Magdo Zore, z gospodom Urošem Grilcem, urednikom založbe Škrateljc in organizatorko različnih dogodkov in izdaje publikacij Društva DVIG, gospo Olgo Drofenik.
Gospoda Jožeta Trobca, akademskega slikarja, ilustratorja in karikaturista smo podrobneje predstavili v eni prejšnjih številk tega časopisa. Partnerica Magda Zore pa je muzejska svetovalka v Gorenjskem muzeju Kranj. Dobro pozna Prešerna, njegovo ustvarjalno pot, dela in sopotnike v njegovem življenju. V času epidemije, ko smo se ljudje veliko zadrževali doma in si čas krajšali kot smo vedeli in znali, sta se Magda in Jože odločila, da po stripih, ki so jih že dobili nekateri veliki možje kot sta Cankar, general Maister, pa tudi Trubar s svojimi reformatorji, svoj strip dobi tudi France Prešeren. Intenzivno sta delala polne tri mesece, proučevala obstoječe zapiske o pesniku, njegovih delih, življenju in noši tistega časa, da bi čim bolj nazorno in avtentično izdelala strip. Kar 420 sličic je nastalo, ki jih je avtor ilustracij priredil besedilom svoje partnerke in strip obsega kar 52 strani. Lahko ga kupite, namenjen pa je bralcem, ljubiteljem stripa in pesnika Prešerna, po dopolnjenem 12 letu starosti.
Uroš Grilc, urednik založbe Škrateljc je doma v naši soseščini v Bevkah. Morda ga mnogi že poznate kot organizatorja pravljičnih doživetij od Malega placa, Pastirskih škratov na Krvavcu, Smaragdne dogodivščine ob Ajdovskem zidu, Škratjem krasu, Krškočare, Polhovega doživljajskega parka, Pravljičnega Šumberka in verjetno sem še kaj izpustila. Pri vseh doživljajskih dogodkih je v ospredju zgodba z edinstvenimi doživetji, o katerih je napisana knjiga. Otrokom torej v Škrateljcu  ponudijo posebne dogodivščine, ki pokrivajo ne le področje kulture, temveč tudi vzgajajo , izobražujejo , ponujajo možnosti za  športne aktivnosti in pripomorejo k boljšemu poznavanju slovenskih krajev. Za odrasle udeležence   zavod  Škrateljc pripravlja tudi kolesarska potepanja po Barju. Izdali so kar nekaj stripov, ki jih avtor Uroš Grilc pripravlja z mnogimi  drugimi, poznanimi in uveljavljenimi kulturnimi ustvarjalci naše domovine. Poleg stripa o Hlapcu Jerneju, Reformatorjev v stripu in še nekaterih drugih s ponosom pove, da je izjemno vesel, ker jim je uspelo pripraviti tudi strip Pod svobodnim soncem. Urednik je poslušalcem podrobneje predstavil dejavnost zavoda in njihovih izdanih knjig in stripov, nekatere sodelavce in doživljajsko transverzalo. Morda gospoda Grilca poznate še  iz časa, ko je opravljal funkcijo kulturnega ministra ali ste se z njim kdaj srečali na Mestni občini Ljubljana, kjer je opravljal odgovorne funkcije.

Zdaj se aktivno posveča področju kulture in novih idej za pravljična doživetja mu ne primanjkuje.

Na koncu, a ne najmanj  pomembno je predstavila delo Društva Dvig Olga Drofenik. Zagotovo že poznate katero od revij, ki jih izdajajo ( Pogovori z občani, Kolo življenja) ali pesniško zbirko Šepet Barja. Izšle so tudi pesmi Lare Mršnik Čemažar in pravljica Cmokači z Barja, avtorice Irme Lavrenčič. V različnih tečajih lahko poglobite znanje tujih jezikov, v različnih delavnicah pa skušajo slušatelji razširiti znanja z določenih področij, ki so aktualna v današnjem času in prostoru.
Po krajšem odmoru je sledil nagovor predsednika društva Mah teater gospoda Mirana Setnikarja, ki je pripravil tudi scenarij za recital z naslovom MIR, ki se je odvijal v nadaljevanju programa. Vojna v Ukrajini je prizadela mnoge ljudi, ki nimajo nič skupnega s politiko in agresijo. Vsi si želimo, da se ta kalvarija čim prej konča.
Recitatorska skupina Mah teatra je predstavila nekaj pesmi velikih mojstrov poezije iz Rusije in Ukrajine. Za pesnike ni meja, ni pregrad, čustva ljubezni do domovine so močna, pristna, iskrena. Glasbeno je program obogatila tamburaška skupina iz Borovnice, ki jo vodi naš domačin Jože Zver. Tudi na ta način so izvajalci programa skušali biti solidarni z ljudmi, ki trpe v sedanjem času.
Iskreno zahvalo si zaslužijo Petra Rok, Uroš Grilc, Magda Zore in Jože Trobec, Olga Drofenik in Jože Zver in vsi mahovci in tamburaši, ki so si vzeli čas in s svojim sodelovanjem pripomogli, da je bil dan prijeten in zanimiv. Zahvala tudi poslušalcem in obiskovalcem prireditve.
Družabno srečanje ustvarjalcev, obiskovalcev in gostov je potekalo pred domom krajanov v Dragomeru, kjer ima društvo svoj prostor. Članice KD so pripravile zakusko, ki bi jim jo zavidali tudi kakšni profesionalni gostinski delavci. Tudi njim izrekam iskreno zahvalo. Kaj naj rečem ob koncu? Ob širokem naboru prireditev ob občinskem prazniku je odločitev, kaj in kdaj si ogledati za nekatere občane pretrd oreh. Pa se zgodi, da je zanimanja manj, kot smo si želeli in tudi pričakovali. Izkušnje naj bodo vodilo za planiranje prihodnjih prireditev.
Vsi ustvarjalci prireditev si to želijo.

Dragica Krašovec

 

Oglejte si tudi