Oceni objavo

Ali bo ChatGPT spremenil naša življenja?

To je bil naslov predavanja dr. Matjaža Gamsa, organiziranega 16. 5. 2023 v počastitev Tednov vseživljenjskega učenja. ChatGPT je program umetne inteligence, ki oponaša človeka in ve še daleč več – ni človeka, ki bi vedel približno toliko. Lahko nam pomaga in korenito izboljša naše življenje – danes in še bolj jutri, na naslednjih področjih:

Komunikacija - s prihodom ChatGPT in drugih podobnih tehnologij se je način, kako komuniciramo z računalniki, bistveno spremenil. Namesto, da bi se morali ukvarjati z zapletenimi vmesniki ali programiranjem, lahko zdaj uporabniki preprosto vnašajo naravni jezik in pridobijo odgovore ali izvajajo določene naloge.

Podpora pri odločanju -umetna inteligenca, kot je ChatGPT, je omogočila dostop do velike količine informacij in znanja na enostaven način. Ljudje lahko zdaj hitro pridobimo odgovore na svoja vprašanja, se posvetujemo o različnih temah ali pridobimo nasvete za odločanje v različnih situacijah.

Izobraževanje in učenje - ChatGPT in drugi podobni sistemi so postali koristni pripomočki za izobraževanje in učenje. Študentje in učenci lahko pridobivajo informacije, se učijo skozi interakcijo z umetno inteligenco ter dobivajo povratne informacije in nasvete.

Avtomatizacija in optimizacija procesov: Umetna inteligenca se uporablja za avtomatizacijo in optimizacijo številnih procesov v industriji, trgovini, zdravstvu in drugih sektorjih. To pripomore k večji učinkovitosti, zmanjšanju napak in boljšemu izkoriščanju virov.

Ustvarjanje novih izkušenj - ChatGPT in drugi podobni sistemi so prispevali k ustvarjanju novih izkušenj in storitev, kot so virtualni asistenti, interaktivne zgodbe, igre in virtualni svetovi. To je omogočilo inovativne pristope k zabavi, učenju in ustvarjalnosti.

Seveda obstajajo tudi nekateri izzivi in vprašanja, povezana z uporabo umetne inteligence, kot so: zasebnost, varnost in etična vprašanja. Pomembno je, da se razvijajo ustrezni okviri in smernice za uporabo teh tehnologij, da se zagotovi njihova pozitivna uporaba v naših življenjih.

Med udeleženci predavanja smo bili takšni, ki ChatGPT že uporabljamo, in takšni, ki ga ne. Navdušeni nad njegovo uporabo in zadržani. A ti mešani odzivi niso nič novega, človeka spremljajo od nekdaj ob uvajanju tehnoloških novosti v delo in vsakdanje življenje.

Olga Drofenik, DVIG

Oglejte si tudi