Oceni objavo

Občina se bo zadolžila

Log-Dragomer, 11. oktober 2023: Občinski svetniki so na svoji peti redni seji obravnavali predlog rebalansa proračuna, se seznanili z izvrševanjem proračuna v prvi polovici leta ter med drugim razpravljali še o predlogu proračuna za prihodnje leto. Na mize so dobili tudi pobudo za pripravo OPPN-ja za stanovanjsko sosesko nad gostilno Ponvica na Lukovici.

Tokratna redna seja Občinskega sveta Občine Log-Dragomer se je v večjem delu vrtela okrog proračunov za letošnje in prihodnje leto. Svetniki so se na seji najprej seznanili s poročilom o izvrševanju proračuna v prvi polovici letošnjega leta in ga tudi soglasno podprli. Kot smo lahko izvedeli, so bili prihodki realizirani 41-odstotno, odhodkov pa je bilo realiziranih 52 odstotkov. Nato so sejo nadaljevali s potrjevanjem rebalansa. Gre sicer za drugo letošnjo spremembo proračuna, s katero želijo, podobno kot v drugih primerih, proračun uskladiti z dejanskimi potrebami in zagotoviti dodatna sredstva za postavke, kjer je to potrebno. Kot smo lahko izvedeli na seji, se bo Občina z rebalansom ponovno zadolžila za dodatnih 900 tisočakov, s katerimi bodo pokrivali dela na kanalizaciji, vodovodu in prizidku vrtca. Trenutno Občina Log–Dragomer sicer odplačuje več kreditov v skupni višini okoli 2,5 milijona Evrov, svoje obveznosti pa mesečno redno pokriva.

Proračun za leto 2024 gre v javno obravnavo.
Svetniki so sprejeli predlog Odloka o proračunu Občine Log–Dragomer za leto 2024, predlog Letnega načrta pridobivanja in razpolaganja s stvarnim premoženjem občine za leto 2024, predlog Sklepa, da v letu 2024 ni predvidena prodaja finančnega premoženja, in predlog izhodišča kadrovskega načrta za leto 2024 ter tega posredovali v javno razpravo do vključno 29. novembra 2023. Do tega datuma lahko zainteresirana javnost poda svoje predloge in pripombe. Predlog proračuna si lahko ogledate na spletni strani občine Log-Dragomer. V primerjavi s preteklim proračunom je tokratni precej lažji, saj bo po zaključku evropsko financiranega projekta izgradnje čistilne naprave in kanalizacij, gradnje vodovoda in prizidka vrtca investicijskih odhodkov občutno manj.

Na Lukovici bi radi gradili novo sosesko

V razpravi so svetniki opozorili, da mora biti gradnja skrbno načrtovana ter kvalitetno izvedena tako za bodoče kot obstoječe stanovalce. Izvedeni morajo biti vsi ukrepi, ki bi preprečili morebitne bodoče težave na tem območju. Razprava je potekala v luči aktualne teme plazenja, zalednih voda; razmišljali so tudi o tem, na čigava pleča bi padli stroški v primeru, če bi prišlo do plazenja tal. Po dolgi in izčrpni razpravi so se seznanili s pobudo o pripravi na pobudo OPPN za stanovanjsko sosesko nad Ponvico na Lukovici ter sklenili, da mora pobudnik že v fazi pred javno razgrnitvijo izdelati podrobne geomehanske analize, s katerimi bo bolj jasno stanje in morebitna plazljivost terena.

Svet je na seji brez razprave soglasno sprejel predlog tehnične posodobitve Občinskega prostorskega načrta ter letni načrt Starosti prijazne občine Log– Dragomer. Enotni so bili tudi pri potrjevanju Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o preoblikovanju javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Log–Dragomer in v Predlogu o ukinitvi ulice na Lukovici, ki obstaja le v katastru, v naravi pa je ni.
Na koncu so za predstavnico Občine Log–Dragomer v Svetu zavoda Zdravstveni dom Vrhnika soglasno imenovali Ernestino Kos Grabnar, za predstavnici Občine Log–Dragomer v Komisiji za izdajanje glasila Naš časopis pa sta bili imenovani Anica Vengust in Katarina Rojc.

V. L.

Oglejte si tudi