Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Organiziral več dobrodelnih koncertov

nedeljo, 22. 5. 2022, je bil po sveti maši, v Vnanjih Goricah, na Gulču, na pobudo g. Ildarja Gatova, dobrodelni koncert, na katerem nam je vrhunski violinist zaigral Bachovo Chacono, ki je globoka in duhovna, saj izraža prizore iz Evangelija: trpljenje, procesijo na Kalvarijo, križanje in smrt Odešenika. Nemški skladatelj J.S. Bach je med največjimi na svetu in med prvimi, ki so pisali skladbe za solo violine. Delal je v Cerkvi in pisal cerkveno glasbo.

Slišali smo tudi Sonato št. 2 »Obsession«, ki je posvečena francoskemu vilionistu Žaku Tibou in ima štiri stavke: »Preludij«, »Melanholija«, »Senčni ples« in »Furije«. Belgijski vilionist in virtuoz  H.W. Ysaye je napisal šest sonat, kot odgovor na najbolj zapletene Bachove sonate za violino. Vsaka sonata je posvečena drugemu znanemu vilionistu in so si zelo različne  po slogu in obliki.

 

Po dobrodelnem koncertu smo vrhunskemu umetniku zastavili še nekaj vprašanj:

 

 

Radi bi vas bolje spoznali. Od kod izvira vaš rod in kako vas je peljala življenjska pot?

Sem iz Sovjetske zveze, iz mesta Kazan. Ljubezen do glasbe pa mi je privzgojila babica, pri kateri sem preživel otroštvo. V glasbeno šolo za nadarjene otroke, sem bi spret leta 1967, ko sem bil star 7 let. Nato sem izobraževanje nadaljeval na Kazanskem državnem konservatoriju (Akademija za glasbo) in diplomiral kot violinist in dirigent, na Moskovskem konservatoriju  Čajkovskega (akademija za glasbo) in na Sankt Peterburškem državnem konservatoriju Rimskega - Korsakova (akademija za glasbo).

Po zaključenem izobraževanju sem bil profesor violine na akademiji za glasbo na Kazanskem Državnem konservatoriju in solist v Kazanski državni filharmoniji.

Od leta 1993 do leta 2015 je bil član velikega simfoničnega orkestra Akademskega Marijinskega gledališča v Sankt Peterburgu. Sodeloval je na številnih glasbenih festivalih in na turnejah  po ZDA, Kanadi, Japonski, Kitajski, Južni Koreji, Avstraliji in po Evropi. Prav tako je nastopal na samostojnih koncertih v Rusiji, Nemčiji, Italiji in Sloveniji. Zadnja štiri leta živi na Logu, v Župniji Brezovica in glasbeno deluje v Sloveniji.

 

Kdo vas je navdušil za glasbo in od kod vam dar, in energija da tako uspešno nastopate?

Čeprav je učenje igranja violine težko in včasih tudi mukotrpno, saj je potrebno vaditi vsak dan najmanj 2-3 ure, sem imel veliko srečo, da so me učili dobri in kvalitetni učitelji. V svojem ustvarjalnem življenju sem tako sodeloval in komuniciral z mnogimi znanimi, visoko profesionalnimi glasbeniki. Seveda pa je potrebno znanje nenehno ohranjati ter si prizadevati še za boljše igranje. Nastopi in tečaji so postali sestavni del in vir mojega obstoja.

 

Kako vam uspeva premagovati krizo, ki jo je prinesla in jo pušča med ljudmi korona?

Ja, na žalost je pandemija postavila svoja pravila v življenja vseh ljudi. Nisem imel možnosti igrati predstav. In s študenti sem se srečal lahko samo prek Skypa.

 

Pogosto igrate skriti na koru, zato mnogim niso poznane vaše spretnosti igranja

Cerkve so praviloma grajene tako, da je akustika za nastop veliko boljša na koru, kot pred oltarjem. Zato so na koru praviloma tudi orgle in pevski zbori. Na koru igram velikokrat tudi skupaj z organisti, ki igrajo lahko tudi istočasno na orgle.

Veliko takih koncertov, z različnimi programi, sva odigrala skupaj z odličnim vrhunskim organistom prof. Fedorjem Stroganovim. Prav tako pa igram spredaj, pred občinstvom, tudi najkompleksnejša dela, napisana za solo violino.

 

Kakšen program izberete za koncerte?

Imam obsežen in pester repertoar del, različnih skladateljev. Od Vivaldija, Tartinija in Bacha do Prokofjeva, Šostakoviča, Gershwina in Bartoka. Igral sem ogromen repertoar najkompleksnejših virtuoznih skladb, napisanih za violino. Seveda pa se program lahko prilagodi tudi željam naročnika.

 

Velikokrat ste že polepšali slovesnosti tudi s prostovoljnim igranjem. Nedavno ste pripravili tudi več dobrodelnih koncertov za pomoč Ukrajini. Nam poveste nekaj o tem?

Boli me, vsako sovraštvo, vsaka vojna in še posebej kar se dogaja v Ukrajini.

Moji znanci in prijatelji so zbirali denarji za nakup reševalnih in gasilskih vozi za Ukrajino. In ponudil sem jim svojo pomoč. Organiziral sem tri koncerte za zbiranje sredstev. Pri oglaševanju in organizaciji teh koncertov so mi pomagali duhovnika g. Jožef Poje in g. Janez Kompare, župan g. Berto Menard in g. Drago Stanovnik. Zelo sem jim hvaležen.

Ob tej priložnosti se želim še enkrat zahvaliti ljudem, ki so prišli na te koncerte.

 

Kakšni so vaši načrti za to leto in naprej?

Rad bi odigral čim več nastopov in organiziral še več dobrodelnih koncertov. Junija so me povabili, da bom igral na odprtju likovne razstave.

Moja velika želja pa je tudi odkrivanje in poučevanje mladih talentov. Pouk z dijaki mi prinaša veliko veselje in ustvarjalno zadovoljstvo. Imam jih kaj naučiti. Svoje pedagoško znanje nadgrajujem s skoraj 40 leti bogatih izkušenj iz mnogih nastopov. Pri delu s študenti najdem vedno nekaj novega tudi zase. V svojem pedagoškem delu združujem tradicijo klasičnega poučevanja violine, z ustvarjalnim pristopom in razvojem glasbenih talentov pri študentih.

Za vaše sodelovanje in pomoč, ki je posnemanja vredna, se vam iskreno zahvaljujemo.

Še več informacij pa lahko dobite na: 030 357 486 (Ildar)

 

Ildar Gatov, 22.5.2022 na Gulču 1: https://youtu.be/j5Rbg4ZFa_8

Ildar Gatov, 22.5.2022 na Gulču 2: https://youtu.be/sF7-x0Y_S5c

 

Vnanje Gorice, 26. 5. 2022

 

Drago Stanovnik 051 344 688

Oglejte si tudi