Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Nov dokumentarec "Nebesa pod Triglavom", prikazuje resnico na umetniški način

Letošnji tretji marec se je z velikimi črkami zapisal v zgodovino ne le kraja Brezovica, pač pa tudi Župnije in Občine Brezovica ter Občine Log Dragomer in tudi naše Domovine Slovenije, saj smo na ta dan lahko prvič javno doma in po svetu, videli v filmu resnico, ki se je med drugo svetovno vojno, na podoben način, ponavljala marsikje po Sloveniji in je žal, še danes, po 80 letih, praviloma nezaželena in zamolčana.

Film Nebesa pod Triglavom so predvajali na https://www.youtube.com/@siposh, tako, da je bil dostopen vsepovsod. V eni od skupin, ki povezuje zakonske pare iz Brezovice, Dragomerja in Logatca, so se dogovorili z dekanom in župnikom g. Jožefom Pojetom, da bi si film ogledali skupaj, na svojem srečanju, v dvorani Marijinega doma na Brezovici. Ta novica se je v enem dnevu tako razširila, da smo, kljub temu, da je bilo mogoče dokumentarni film gledati doma, napolnili dvorano.

Še pred premiero nam je dekan in župnik predstavil okoliščine in glavni namen filma, ki je v spoznavanju resnice, sprejemanju dejstev, priznanju krivde ter odpuščanju storilcem in njihovim deičem. To je pomembno tako saj je naš narod še vedno v krču posledic teh zločinov.

Dokumentarec izpostavi še vedno zamolčan dogodek iz Župnije Brezovica. Podobni zločini pa so se dogajali pred, med in tudi še po drugi svetovni vojni.


Avtor dokumentarnega filma, z naslovom »Nebesa pod Triglavom«, naš domačin, g. David Sipoš, je doma in po svetu priznan in uspešen filmski režiser. 

S svojo ekipo je tem filmu predstavil resnični življenjepis našega župljana in dobrotnika g. Rudija Kolariča. Njegova oče in mama sta se po poroki leta 1931 naselila na Brezovici pri Ljubljani. Oba sta bila poklicna trgovca in sta se odločila, da začneta s trgovino. Najela sta lokal in stanovanje pri Kopačevih. Po štirih letih sta se odločila in sta zgradila veliko poslopje, Kolaričevo trgovino in stanovanje. Leta 1935 so se preselili v svojo hišo. Oče je kasneje, ko je prišel v Ameriko, sinu Rudiju povedal, da so se krajevni komunisti že takrat pogovarjali, kdo si bo prilastil njihovo hišo po revoluciji.

Rudi pove: »Spominjam se leta 1939, ko so Nemci napadli Poljsko. Stranke v trgovini so bile vse zbegane in zaskrbljene in se v strahu spraševale, kaj bo sedaj. Ali smo tudi mi na vrsti. Ena izmed strank nas je tolažila, da to ni mogoče, ker smo predaleč od Nemčije. Po dveh letih smo bili mi na vrsti. Nemčija je napadla Jugoslavijo na cvetno nedeljo leta 1941. Še isti dan je moj oče dobil poziv k vojakom. Oče se je poslovil od nas v ponedeljek ob eni uri zjutraj…..«

Temu prvemu dokumentarnemu filmu na to temo, ki je res kvalitetno narejen in v njem nastopajo odlične igralke in igralci pa se obeta še nadaljevanje v obliki trilogoje, ki posega v povojni čas.

V filmu spoznamo velikega Slovenca in dobrotnika g. Rudija Kolariča, ki je v filmu Nebesa pod Triglavom, poimenovan kot Jože in bo 21.3.2024 praznoval 92. rojstni dan. Slavljencu iskreno čestitamo in voščimo vse najboljše. Prosimo pa tudi Boga, da bi vse nas spremlja Blagoslov tudi v naprej. https://zakladnicaspominov-scnr.si/rudi-kolaric/  

Tiste čase in dogodke opiše tudi Marija Trček. https://365.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174581617

Prispevek zaključujem z zahvalami ekipi Studia Siposh, Davidu Sipošu, objavljenim in skritim dobrotnikom, Občini Log Dragomer in vsem, ki nam je mar za resnico.

 

Povabljeni še na povezave:

https://novice.najdi.si/najdi/vse/podobne-novice/e9e816c8287f9234f49ba815eccfe88b

https://si.aleteia.org/2024/02/27/nebesa-pod-triglavom-film-ki-je-obcinstvo-ganil-do-solz/?fbclid=IwAR0Patvx8MX0HUW-ISLMD4DtHw8Q4AWTLLKe7sT2bthR6LHR61F2Tq4mCTs

Nebesa pod Triglavom: https://www.youtube.com/watch?v=pqaj2H1zLc4  

Planet TV o tem poroča tako: https://youtu.be/YOlf1E4-ztY   

 

 Vnanje Gorice,4.3.2024

 

Drago Stanovnik, ODPMD Brezovica

Oglejte si tudi