Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Log - Dragomer
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Nov defibrilator na Logu

Zobozdravstvena ordinacija s koncesijo Legat dent z Loga je skupaj z občino Log - Dragomer nabavila defibrilator. Namestili so ga na stavbo, v kateri je ambulanta, na naslovu Cesta na polje 2. To je že tretji javno dostopen defibrilator v občini, druga dva sta ob garažnih vratih gasilskega doma v Dragomerju in na steni loške pošte, po enega pa imata še obe prostovoljni gasilski društvi.

Zobozdravstvena ordinacija s koncesijo Legat dent je na steno objekta, v katerem je ambulanta, namestila javno dostopen defibrilator. Aparat so kupili skupaj z občino, zanj so odšteli okoli dva tisočaka, vsak pa je plačal polovico. »Naše podjetje vsako leto naredi nekaj za družbeno dobro. Vsako leto doniramo sredstva za Rdeče noske, nabavo inkubatorjev in podobno. V tem duhu sem že dlje časa razmišljala, da bi bilo dobro nekaj narediti tudi za lokalno skupnost. Ker zobozdravniki ne smemo delati pro bono, kot npr. odvetniki, in na tak način pomagati ljudem v stiski, smo se odločili, da  kupimo defibrilator, ki bo dostopen širši javnosti in tako nekaj naredimo za skupnost,« nam je povedala Melanija Legat in dodala, da je idejo podprla tudi občina, ki je prispevala polovico sredstev.

Aparat je nameščen na zunanjo steno poleg vhoda v ordinacijo in je dostopen vsem, ki bi ga potrebovali. »Zelo sem vesela, da smo ga nabavili. Upam, da ga nihče ne bo potreboval, če pa ga bo, pa upam, da bo rešil življenje,« so nam še zaupali v zobozdravstveni ordinaciji. Kot smo še izvedeli, so AED kupili pri podjetju Defibrilator, model naprave pa je združljiv z opremo, ki jo uporabljajo reševalci. V Sloveniji imamo sicer javno dostopnih že več kot 2250 avtomatskih defibrilatorjev. Avtomatski zunanji defibrilator je namenjen prvi pomoči ob zastoju srca. S pomočjo naprave lahko bolniku pomagajo tudi posamezniki brez medicinskega znanja in mu v usodnih minutah, do prihoda strokovne pomoči, rešijo življenje. 

 

Kako postopati?

Pri človeku, ki se zgrudi ali leži na tleh, najprej preverimo, ali se odziva. Nežno ga stresemo za ramena in glasno vprašamo: »Kako se počutite?« Če se ne odzove, zakličemo, na pomoč, obrnemo bolnika na hrbet in sprostimo dihalno pot. To storimo tako, da roko položimo na čelo in pritisnemo nazaj, obenem pa z dvema prstoma dvignemo brado. Prislonimo uho k ustom ter poslušamo, ali slišimo dihanje, in gledamo, ali se premika prsni koš. Če oseba ne diha normalno, pokličemo 112 in povemo, da je prišlo do zastoja srca. Nekoga medtem pošljemo po defibrilator, sami pa pričnemo z masažo srca. Položimo roko čez roko, ju postavimo na sredino med bradavici ter pritiskamo na prsnico, ki se ugreza pet do šest centimetrov. Tridesetim pritiskom sledita dva vpiha. Ta postopek ponavljamo do prihoda reševalcev oziroma dokler ni priklopljen avtomatski defibrilator. Ko dobimo defibrilator, ga prižgemo in sledimo navodilom. Ko človek začne odpirati oči in se boriti za zrak, ga obrnemo na bok v položaj za nezavestnega ter ga mirimo.

Oglejte si tudi