Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Medeni zajtrk z županom Stanovnikom

Log - Dragomer, 19. november – Župan Miran Stanovnik je v okviru dneva tradicionalnega slovenskega zajtrka obiskal otroke v enotah vrtca v Dragomeru in Logu. Malčki so dan začeli z domačim kruhom, medom, mlekom, maslom in jabolki. Gre za akcijo, s katero želi država spodbuditi cenjenje lokalno pridelane hrane ter pripomoči k zdravemu načinu prehranjevanja.
Dan slovenske hrane, ki napoči vsak tretji petek v novembru, so tudi v Vrtcu Log - Dragomer obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Že peto leto zapored so otroci na ta dan na krožnike dobili slovenski med, kruh, jabolka, maslo ter seveda mleko. Dobrote so otrokom postregle pridne male dežurne čebelice. V vrtcu se je v času zajtrka mudil log-dragomerski župan, ki je najprej obiskal vse oddelke v Dragomeru ter pokramljal z vzgojiteljicami in malčki, nato pa je odhitel še v loško enoto. Malčki so nam povedali, da je kruh z maslom in sladkim medom eden izmed njihovih najbolj priljubljenih zajtrkov. Modrovali pa so tudi o domačih slovenskih jabolkih. In kot kaže, so dobro razumeli, kaj želijo pobudniki doseči s tem vseslovenskim projektom. Njihov cilj je namreč izpostaviti pomen hrane iz lokalne bližine, obenem pa tudi spodbuditi pripadnost do domačih proizvodov. Kot opozarjajo pristojne vladne in nevladne ustanove, ki sodelujejo pri projektu, je hrana iz lokalnega okolja sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj dodatkov, kot so konzervansi in barvila, obenem pa se zagotavlja večjo prehransko varnost. Lani je tradicionalni slovenski zajtrk pripravilo 667 vzgojno-izobraževalnih zavodov, slovenske dobrote pa je lani tretji petek novembra zajtrkovalo 257 tisoč otrok v vrtcih in osnovnih šolah.


V. L.
Foto: V. L.

Oglejte si tudi