Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Kurenti občino obiskali dvakrat

V občini Log - Dragomer je v pustnem tednu kurentova pesem zadonela kar dvakrat. Najprej so občino obiskali znanilci pomladi iz Zgornje Hajdine z županom Stanovnikom na čelu, ki so se ustavili v vrtcu in osnovni šoli, nekaj dni kasneje pa še stari znanci Pravi demoni iz Vidma pri Ptuju, ki se tradicionalno ustavijo v piceriji Siciliana v Dragomerju, pokazat pa so se odšli tudi vrtčevskim otrokom.
Letos se bo zima hitro končala, vsaj sodeč po obiskih kurentov. Tokrat jih je prišlo bistveno več kot v preteklih letih. Najprej so se na pobudo župana Mirana Stanovnika z avtobusom pripeljali koranti iz Zgornje Hajdine, iz Etnografskega društva Koranti Hajdina, katerega dolgoletni član je tudi log-dragomerski župan: »Prosil sem jih, da bi prišli v našo občino predvsem zato, da se otrokom prikaže še kakšne druge slovenske običaje. Da dobijo otroci vpogled v našo dediščino, vsaj tisti, ki še niso bili na našem največjem pustnem festivalu na Ptuju.« Pisana povorka približno dvajsetih kurentov, med njimi je bil tudi nekdanji boksar Dejan Zavec, je najprej obiskala otroke in vzgojiteljice v vrtcu, nato pa so zlo preganjali še v telovadnici osnovne šole. Veliki kosmatinci na čelu z županom, ki si je prav tako nadel kurentovo opravo, so veselo poskakovali ter poskrbeli za glasno melodično pesem velikih zvoncev, ki jih imajo značilne pustne šeme s Ptujskega polja zavezane okoli pasu.

Nekaj dni kasneje pa so dobro in obilno letino v občino prinesli še kurenti iz Etnografskega društva korantov Pravi demoni. Tudi ti so s svojim obiskom navdušili otroke in vzgojiteljice v vrtcu v Dragomerju. Tisti otroci, ki so bili ob prvem obisku kurentov nekoliko zadržani, so se ob ponovnem obisku pustih šem sprostili in navdušeno opazovali kurentov ples. V občini so se mudili pernati kurenti, oblečeni v bogate kožuhe, pripasane so imeli verige z zvonci, na nogah gamaše, na glavah pa značilne maske s strašljivimi rdečimi usnjenimi jeziki in pisanimi trakovi. Po tradiciji so imeli s seboj tudi ježevke, na katere so jim dekleta privezovala robčke.
Če so si kurentovo opravo nekoč nadeli le moški, pa danes ni več tako. Teža oprave kurenta je odvisna od velikosti človeka, ki jo nosi, na splošno pa moška oprava tehta do sedemdeset kilogramov, medtem ko je ženskam namenjena nekoliko lažja. Kurent ali korant je najbolj priljubljen in množičen tradicionalen pustni lik Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Strašljiva maska izhaja iz ljudskega izročila; svoje zvonce in opravo si lahko kurenti nadenejo po svečnici. Koranti vedno nastopajo v skupinah, kjerkoli so, na cesti ali pa v hiši; stalno poskakujejo in se hkrati vrtijo, da njihovi zvonci čim glasneje rožljajo.

 

V. L.
Foto: Občina Log - Dragomer in Facebook stran Koranti iz Hajdine

Oglejte si tudi