Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Podpisani sta pogodbi za gradnjo visoke cone na Lukovici

Log - Dragomer, 17. februar 2016 – Župan Miran Stanovnik je danes z izvajalcema gradbenih del in nadzora podpisal pogodbo za izvedbo del v okviru projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 2. sklop. V tem pomembnem infrastrukturnem projektu občina sodeluje z Brezovico, Logatcem in Škofljico, z njim pa naj bi zagotovili ustrezno infrastrukturo za oskrbo s pitno vodo, zmanjšali izpostavljenost prebivalcev oporečni pitni vodi in izboljšali javno oskrbo s pitno vodo. V občini Log - Dragomer bodo v okviru projekta zgradili nov vodohran s črpališčem in na novo položili nekaj sto metrov cevovodov v vrednosti 670 tisočakov.
Prvi veliki evropski projekt Občine Log - Dragomer, gradnja visoke cone na Lukovici, se lahko začne. Župan Miran Stanovnik je danes podpisal pogodbo o izvajanju gradbenih del z direktorjem podjetja GPZ, d. o. o., Samirjem Zulićem in prokuristom podjetja Proplus, d. o. o., Günterjem Sovičem, ki bo dela nadzorovalo. »Naša občina bo s tem projektom korak bližje rešitvi vrsto let trajajoče problematike na področju oskrbe z vodo. Z izvedbo projekta bomo občanom zagotovili varnejšo in boljšo oskrbo s pitno vodo. Rešili bomo problematiko občasnega pomanjkanja vode, predvsem v konicah, in uredili tlačne razmere v vodovodnem omrežju,« je ob tej priložnosti povedal Stanovnik. Izpostavil je, da smo lahko hvaležni Evropi in državi, ki sta imeli posluh za potrebe občine ter dodal: »Kljub temu da to niso ogromna sredstva, govorimo o okoli 670 tisoč evrih z DDV, pa za našo občino to pomeni veliko denarja. Prepričan sem, da bomo z obema partnerjema dobro sodelovali pri izvedbi projekta in moram reči, da se že veselim začetka del in tistega dne, ko bomo prerezali trak in zaključili to, kar danes začenjamo.«

V okviru projekta bo nadgrajen del obstoječega vodovodnega omrežja na Lukovici. Obstoječi vodovod je namreč hidravlično neustrezen, kar je potrdila tudi izdelana hidravlična študija. Ta je pokazala, da bi bilo za izboljšanje tlačnih razmer potrebno zgraditi nov vodohran, ki bi ga napajalo črpališče z ustreznim napajalnim vodom. S temi ukrepi bi ločeno oblikovali višjo tlačno cono dela vodovodnega sistema in za nekatere objekte na Lukovici rešili problem občasnega pomanjkanja vode oziroma neustreznosti tlačnih razmer v vodovodnem omrežju. Ob zaključku projekta naj bi na tem območju zagotovili ustrezno infrastrukturo in izboljšali javno oskrbo s pitno vodo za 3510 priključenih prebivalcev. Poleg tega naj ne bi več imeli težav pri nihanju gladine podtalnice, prav tako naj ne bi bilo več nevarnosti, da bi iz zgornjega vodonosnika, ki vsebuje železo, voda vdrla v spodnji vodonosnik.  

Obstoječi vodovodni sistem bo nadgrajen, v ta namen bodo nad vasjo Lukovica nad obstoječim gozdnim kolovozom zgradili nov vodohran z novim črpališčem in na novo položili 825 metrov cevovodov. Obenem bodo ob glavni cesti povezali obstoječi vodovod z novim in tako ustvarili krožno zanko, kar naj bi vodilo do izboljšave kakovosti pitne vode v vodovodnem sistemu. Skupna vrednost upravičenih stroškov projekta naj bi za občino Log - Dragomer dosegla 530.871 evrov, skupaj z davkom na dodano vrednost in neupravičenimi stroški pa 668.799,12 evra.

 

Vrednost celotnega projekta je dobrih 9 milijonov evrov

Vse štiri občine skupaj naj bi iz evropskega proračuna počrpale dobrih 6 milijonov evrov, vrednost celotnega projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 2. sklop pa znaša 9.023.035,09 evra brez DDV. Celotni projekt zajema izboljšavo 3.568 metrov obstoječega vodovoda in novogradnjo 14.746 metrov vodovodnega sistema s pripadajočimi objekti: štirih vodohranov, dveh črpališč oziroma prečrpališč, dveh zajetij vode in ene vodarne. Projekt je razdeljen na štiri podsklope, vsak pa zajema izvedbena dela v vsaki občini. Primarni namen projekta je reševanje obstoječe problematike na področju oskrbe s pitno vodo na območju vključenih občin. Tako se bo na sistem na koncu priključilo dodatnih 228 prebivalcev.

Izvedba projekta naj bi imela ugoden vpliv tudi na gospodarske, ekonomske in socialne kazalnike. Ob zaključku projekta je tako pričakovati povečanje kakovosti življenja prebivalcev, kar posredno vpliva na večjo rast prebivalstva z vidika poselitve in razvoja ter zaposlovanja, predvsem na področjih, kjer do sedaj ni bilo pokritosti s sistemom ustrezne oskrbe s pitno vodo. Urejen vodovodni sistem prav tako ugodno vpliva na ohranjanje naravnih virov in biotske raznolikosti, kar ima pozitiven učinek predvsem na turizem in počutje prebivalcev. Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema pa bo posledično zagotovila kakovostno pitno vodo za prebivalce na daljši rok.

 

V. L.

Oglejte si tudi