Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

V Upravnem centru Slikarije Petra Mačka

Log - Dragomer, september 2022 – Stopnišče Upravnega centra Občine Log - Dragomer ponovno gosti slikarsko razstavo.  Med 1. septembrom in 17. oktobrom si boste lahko ogledali razstavo slik Petra Mačka. Ta se kot likovni umetnik javnosti predstavlja prvič, občudovali pa boste lahko 15 njegovih »slikarij«.

Upokojeni univ. profesor Peter Maček (roj. 1952 v Mariboru) je likovni samouk. Od leta 2019 dalje, ko se je začel ukvarjati s slikarijami, je ustvaril okoli sto del. V večini stvaritev poskuša uskladiti izraznost naravnih materialov z zamišljeno simboliko motivov, katerih končne oblike pa nastajajo po intuitivni poti. Namesto izraza slike raje uporablja izraz slikarije. Kot nam je povedal,  predvsem zaradi nekaj podobnosti s stenskimi ali starodavnimi poslikavami kamnitih sten. Eksperimentira namreč s podlagami, kot so barjanska zemlja, uprašeni apnenec (kamena moka), glinenci različnih barv, od črne, rjave, do zelenkaste, zeolitno moko, mavcem in uprašeno opeko. Ti materiali ustvarjajo na lesonitnih (MDF) ploščah zanimive teksture v kombinaciji z drugimi naravnimi materiali in akrilnimi ali naravnimi oksidnimi barvami. Te materiale je, kot pravi, začel uporabljati, ker so mu bili v izziv.

»V preteklosti sem se malo poskušal v akrilu in akvarelu. Nato sem začel študirati stare tehnike in slikarije. Zanimalo me je predvsem,  kako so včasih nastajale poslikave, ko so sami pripravljali pigmente, veziva in podobno. Na eni strani mi ti materiali predstavljajo tehnološki izziv, po drugi strani pa so zanimivi zaradi svojih lastnosti, posebno zaradi svoje teksture. Materiali, kot sta zemlja in glina v kombinaciji z lesom in tkanino, papirjem, rastlinskimi listi ter skorjo so materiali, ki so že sami po sebi strukturirani in imajo neke lastnosti, ki so lahko že same po sebi lepe. Prvi cilj je bil eksperimentiranje, tematika je drugotnega pomena. V prvi vrsti me vodi material in dostikrat nastane tudi kaj nepričakovanega,« nam je pojasnil Peter Maček. Njegove slikarije nastajajo po intuitivni poti. Kot pravi, ima v mislih oblike, ki si jih občasno skicira ter barve, ki jih želi uporabiti, vendar se pri ustvarjanju prepusti ter sproti korigira svoje zamisli. »To pravzaprav ni nič novega. Mnogi, ki se ukvarjajo s slikanjem in kiparjenjem pustijo, da jih vodi slika oziroma njihovo umetniško delo. Ob tem težijo k temu, da gleda na njihova estetska občutenja, poskušajo priti do čim lepšega in boljšega izida. Da so uravnotežene oblike, kompozicija in barve.«

Motivi, ki nastajajo izpod njegovih rok, so zelo različni, od portretov, krajinskih slik do abstrakcij, v svoja dela pa občasno vnaša tudi motive s svojega poklicnega udejstvovanja.« 40 let sem se ukvarjal z biokemijo. Lahko rečem, da moja profesija vpliva na umetnost. Neki motivi, med njimi oče in mati, so zagotovo posledica mojega profesionalnega udejstvovanja,« dodaja naš sogovornik. Ta se v zadnjem času preizkuša tudi v tako imenovanem digitalnem slikanju, ustvarjanju likovnih del z uporabo računalniških orodij. Kot nam je še zaupal, se javnosti predstavlja prvič. K temu so ga spodbudili v Kulturno umetniškem društvu Kosec. Peter Maček sicer ustvarja predvsem zase. »Pri ustvarjanju me vodi moto, da slikanje oziroma umetnost osvobaja. Tako ali drugače te dejansko osvobodi in zapolni čas. Ko človek pride v pokoj, ko ti kar naenkrat po letih vsakodnevnega stresa zaradi službe, začne ostajati čas, ki ga je treba zapolniti. Jaz sem to naredil s slikarijami, kreativno dejavnostjo, ki mi da neko zadovoljstvo,« še pravi Peter Maček.

 

Njegovo razstavo si boste na stopnišču Upravnega centra lahko ogledali do 17. oktobra.  Ogled razstave je mogoč v poslovnem času občine:

Ponedeljek: od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 15.00,

Torek: od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 15.00,

Sreda: od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 17.00,

Četrtek: od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 15.00,

Petek: od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 13.00.

 

V. L.

Foto. Občinska uprava

Oglejte si tudi