Oceni objavo

V spominski sobi izdelovali butarice

Log - Dragomer, 4. april 2022 – V okviru projekta Zgodovina nas povezuje so se v spominski sobi Upravnega centra Občine Log - Dragomer srečali ljubitelji tradicije. Ti so pod budnim očesom mentorice izdelovali velikonočne butarice.

V Sloveniji verjetno ni kraja, kjer na cvetno nedeljo ne bi nosili k blagoslovu butaric ali spomladanskega zelenja. V nekaterih vaseh jih še vedno pripravljajo sami doma in tako ohranjajo star običaj. Znanje izdelovanja butar se prenaša iz roda v rod, iz starejše na mlajše generacije. Tradicija izdelovanja sega v 9. stoletje, butarice pa se po slovenskih pokrajinah razlikujejo. Izdelovanje »lesenega žegna« na tradicionalen način so obudili tudi v občini Log - Dragomer. Delavnico je v organizaciji Občine Log - Dragomer izvedlo Kulturno umetniško društvo Kosec v okviru sofinanciranega projekta Zgodovina nas povezuje. Ljubiteljem starih običajev in tradicije je mentorica Vlasta predstavila ljubljanske butarice iz Sostrega od koder prihaja tudi sama. Kot smo izvedeli so ljubljanske butarice izdelane iz oblancev, pri čemer so bili ti nekoč zgolj rdeče, modre in bele barve  tako kot slovenska zastava, današnje, modernejše različice pa so vseh barv.

 

»Na delavnici smo poleg barvnih oblancev imeli tudi razno zelenje bršljana, cipres, barvnega resja in drugo,« nam je povedala Anica Vengust in dodala, da so oblanci barvani z barvo za pirhe. Uporabljali so določene rastline, ki naj bi pospeševale rast, plodnost, zdravje in življenje ter odganjalo zle duhove, uroke, demone, coprnice, zle misli, bolezni, varovale pred hudo uro, ognjem, škodljivci.  »Udeleženke  delavnice, so z spretnimi prsti oblikovale prekrasne butarice, ki so jih odnesle domov. Pogrešali smo otroke in mladino, saj so oni nosilci naše dediščine, zato moramo poskrbeti, da se te lepe navade ohranijo,« je še dodala predsednica Kosca, ki se je zahvalila mentorici Vlasti za udeležbo ter Marjeti Tešanovič, ki jo je povabila na delavnico.

 

V. L.

Foto: Občinska uprava

Oglejte si tudi