Oceni objavo

V KUD Kosec kvačkali tolažilne hobotnice

 Log - Dragomer, marec 2022 – Kulturno umetniško društvo Kosec se je pridružilo mednarodnemu projektu izdelovanja pisanih kvačkanih hobotnic, ki bodo družbo delale nedonošenčkom v inkubatorjih ter toplih posteljicah Porodnišnice Ljubljana in jasličnim malčkom v vrtcu Dragomer.

Ko je Anica Vengust slišala za dobrodelni projekt hobotnica, jo je ideja o izdelovanju tolažilnih hobotnic za nedonošenčke takoj pritegnila. Skupaj z Jožico Popit sta poprijeli za kvačke, pridružili sta se jima še Anita Mole in Milena Zorko. Pridne roke so spretno prepletale prejo in izdelale kar 35, le za dlan velikih hobotnic, ki bodo prinašale tolažbo nedonošenčkom ljubljanske porodnišnice ter delale družbo malčkom v jasličnem oddelku vrtca Dragomer.

 

S projektom so leta 2013 začeli na Danskem v eni izmed manjših porodnišnic, kjer so nedonošenčkom začeli dajati majhne bombažne igračke – hobotnice. Opazili so, da so se otroci umirili, nehali so vleči za cevke, ki so jim pomagale pri življenjskih funkcijah, saj so se raje dotikali lovk. Z Danske se je projekt kmalu razširil po svetu, tudi v Slovenijo.

 

Hobotnice, ki so jih poimenovali »oto«, so izdelane po natančnih navodilih. Kvačkarice, ki se pridružijo projektu, uporabljajo samo 100 odstotno bombažno prejo, ki so jo v z lastnimi sredstvi kupili v društvu, polnilo pa jim je prijazno podarilo podjetje Lido iz Lesnega Brda. Hobotnice so majhne, s prijaznimi obrazi, njihove lovke pa, ko so raztegnjene, ne smejo presegati 22 centimetrov 16 prikupnih hobotnic je KUD Kosec podaril Porodnišnici Ljubljana. Pisane kvačkane hobotnice bodo grele male nedonošenčke v inkubatorjih in toplih posteljicah, kjer ti mali borci preživijo prve dni svojega življenja. V Sloveniji se na leto prezgodaj rodi okoli 1400 otrok.

 

Preostale so podarili vrtcu Dragomer. Kot nam je zaupala predsednica KUD Kosec, Anica Vengust bodo tople igračke grele malčke oddelka otrok starih ena do dve leti med dnevnim počitkom.

 

V. L.

Foto: KUD Kosec

Oglejte si tudi