Oceni objavo

Ubrane harmonije pričarale praznično vzdušje

Log–Dragomer, 17. december 2023: Kulturno umetniško društvo Kosec še naprej ostaja zvesto svoji tradiciji prirejanja božično-novoletnih koncertov. Tokratni, čustveno nabit koncert je potekal v cerkvi Sv. Lovrenca v Dragomerju, kjer je četverica pevcev, ki so združeni v vokalni skupini Stiški kvartet, navdušila občinstvo.

V Kulturno-umetniškem društvu Kosec zadnja leta v prazničnem obdobju v cerkvici v Dragomerju oziroma pred tem tudi v cerkvici na Logu prirejajo čudovite koncerte. V goste vedno znova povabijo izjemne vokaliste, ki v akustičnem objemu sakralnega objekta prav zasijejo. Tudi na tokratnem koncertu, na katerem so  Kosci v goste povabili Stiški kvartet, ni bilo nič drugače. Izbor pesmi in melodij ter harmonični in uigrani glasovi so ogreli srca poslušalcev, ki so cerkev Sv. Lovrenca v Dragomerju napolnili do zadnjega kotička. Kot nam je zaupala Anica Vengust, predsednica KUD Kosec, se prazničnih koncertov izjemno veselijo, saj jim odzivi občinstva in akustična primernost prizorišča  dajejo elan za organizacijo teh dogodkov. »Ponosni smo, da lahko na tak način našim občanom pričaramo praznično vzdušje in nekoliko pripomoremo k oživljanju naših cerkva.« Kot je dodala naša sogovornica, organizacija vsakoletnega koncerta ne bi bila mogoča brez sodelovanja Župnije Brezovica, ki jim na dan koncerta velikodušno dovoli gostovanje v sakralnih objektih. Tokrat so organizatorjem na pomoč priskočili tudi v Vrtcu Log–Dragomer, kjer je vzgojiteljica Neža za obiskovalce izdelala lične priponke s kačjim pastirjem, simbolom z grba Občine Log–Dragomer.

Tokratni gostje - Stiški kvartet so izjemno akustično ladjo cerkve Sv. Lovrenca v Dragomerju napolnili s čudovitimi melodijami. Kvartet ima že več kot tri desetletja dolgo tradicijo. Ustanovili so ga leta 1991 na temeljih stiške pevske tradicije. Sestav štirih ubranih glasov, ki ga sestavljajo: tenorist in vodja Dušan Kamnikar, tenorist Marko Okorn, baritonist Drago Zupančič ter basist Robert Brulc, poje slovenske ljudske, nabožne in umetne pesmi. Pevci radi posegajo po dalmatinski glasbi različnih žanrov, na svojevrsten način pa se lotevajo tudi interpretacije slovenskih popevk. V svoji dolgi karieri so izdali več albumov ter sodelovali tudi na številnih festivalih; med njimi na Melodijah morja in sonca, Ptujskem in Vurberškem festivalu. Kot pravijo, je zagotovo najbolj odmeval njihov nastop na festivalu Slovenska popevka leta 2012 s pesmijo Kdo še verjame, ki so jo izvedli skupaj s pevko Nino Pušlar. S slovensko pesmijo se niso predstavili le v rodni domovini, temveč tudi izven domačih meja: v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, na Češkem ter tudi na Švedskem.

V treh desetletjih ustvarjanja je skupina sodelovala s številnimi glasbenimi imeni slovenske popularne in narodnozabavne glasbe, med njimi so Brendi, Čuki, Natalija Verboten, Marjan Zgonc, Tanja Žagar in drugi.

 

V. L., foto: KUD Kosec

Oglejte si tudi