Oceni objavo

S čustvi nabit literarno-pogovorni večer z Mileno Miklavčič

Log, 31. maj 2023: Prijateljska povezanost avtorice in moderatorke večera Andreje Čamernik je obiskovalce popeljala v intimni svet spolnosti ter čustvovanja naših prednikov, travm, trpljenja in skoraj neverjetnih zgodb, ki jih je v dolgih letih ustvarjanja slišala, zapisala in nazadnje v knjigah zbrala pisateljica, zapisovalka zgodb, novinarka, ljubiteljska zgodovinarka ter antropologinja Milena Miklavčič z Žirov. 

Tokratni pogovorno-literarni večer, ki ga je v mansardi Upravnega centra Občine Log–Dragomer pripravilo Kulturno  umetniško društvo Kosec, zagotovo nobenega obiskovalca ni pustil ravnodušnega. Tokrat so gostili izjemno zanimivo sogovornico, slovensko pisateljico Mileno Miklavčič, ki je doslej napisala več kot 600 pravljic, izdala okoli 20 knjižnih del, s svojo publikacijo Ogenj, rit in kače niso za igrače pa je razburkala Slovenijo in dvignila nemalo prahu. Knjigi so sledili ponatisi in tri nadaljevanja, v katerih so zbrane samoizpovedne zgodbe.

Ob svoji redni zaposlitvi kot dolgoletna sodelavka Radia Sora je več kot 20 let snovala kulturne in otroške oddaje, oddajo Ponedeljkovi komentarji in prvo Nedeljsko radijsko popoldne; tam je tudi spoznala moderatorko večera Andrejo Čamernik. V sproščenem pogovoru sta obiskovalce tokrat popeljali v intimni svet naših prednikov, osredotočili sta se na medčloveške odnose, spolnost, nenapisana pravila obnašanja, običajev, higieno in takratno življenje. Obiskovalci so z nejevero sprejemali spolne prakse naših prednikov, babic, dedov, prababic in pradedov ter sočustvovali z ženskami iz tega obdobja. V mislih so bili hvaležni, da živijo v času, ki je predvsem ženskam prinesel mnogo več svobode predvsem na področju spolnosti in rojevanja otrok. Ob tem je avtorica dodala, da nov, sodobni čas pa vsem ni prinesel lepšega obdobja, družinske travme, ki so jih izkusile babice, so se v marsikateri družini prenesle na njihove hčere in z njih na njihove vnukinje, tako imenovano prekletstvo treh generacij pa novim generacijam le stežka pusti lahek prehod v lepše življenje.

Dotaknili sta se tudi moških, ki so jih krute ženske potlačile in jim uničile prihodnost ter spregovorili o zgodbah, ki jih je avtorica slišala in zbrala v mesecih, ko smo bili zaradi epidemije Covid 19 zaprti med štirimi stenami. Avtorica je v knjigah zbrala stotine samoizpovednih zgodb ljudi, mimo katerih hodimo, a si ne vzamemo časa, da bi jim prisluhnili. Kot smo lahko slišali, so neverjetne zgodbe zaznamovale življenja pripovedovalcev in vplivale tudi na življenja otrok. Ravno njihova kruta usoda in trpljenje sta najbolj prizadeli avtorico, ki kljub vsem grozotam, ki jih je slišala, ob takšnih zgodbah ne more ostati ravnodušna.

Milena Miklavčič je prva slovenska avtorica, ki se je intimnemu življenju prednikov posvetila širše, z vsem spoštovanjem ter tankočutnostjo do najbolj ranljivega, kar se lahko zgodi med dvema človekoma. Poleg samoizpovednih zgodb je spisala tudi avtorske knjige: Kuharske prismodarije za pobalinčke in babice, ki jo je posvetila otrokom in babicami. Konec leta 2022 je bila v angleščino prevedena njena detektivsko-domišljijska zgodba za otroke z naslovom Pika na B, ki je dostopna na Amazonu. Decembra je Evropska filmska akademija v Reykjaviku z Evropskim oskarjem za najboljši kratki film nagradila slovenski animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić. Scenarij za ta film, ki odstira doslej zamolčane zgodbe o tem, kako so naše babice doživljale spolnost, sloni na izvornem,1. delu Milenine knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače, zato je del Evropskega oskarja tudi njen. Pred koncem leta  je izšel že četrti del te zbirke s podnaslovom: Poglejte, moji ljudje prihajajo.

Ob koncu večera, ki je kar prehitro minil, so se zbrani na svoje domove vrnili s spoznanjem, da se morajo generacije med seboj pogovarjati in se spoštovati. Za glasbeni vložek je v uvodu poskrbela glasbena skupina Mladi po srcu pod vodstvom Iztoka Urbanca.

V. L. 

Foto: V. L. 

Oglejte si tudi