Oceni objavo

Prireditev ob izdaji pesniške knjižice Lare Mršnik Čemažar

V zadnjih dneh marca se je v naši občini zvrstilo kar nekaj prireditev, ki so prijetno popestrile dogajanje na kulturnem področju. Organizatorji prireditev še vedno upoštevamo ukrepe za preprečevanje okužb s korona virusom, a vsebina ostaja zanimiva in privlačna, kot je bila v časih, ko še nismo vedeli za tovrstne zaplete.

Društvo Dvig se je odločilo, da pesmi avtorice Lare Mršnik Čemažar, ki jih je zapisovala kot enajst oziroma dvanajstletna učenka Osnovne šole Log - Dragomer ter si tako krajšala čas, kot je sama rekla,  izda v pesniški  knjižici in tako predstavi tudi širšemu bralstvu. Danes petnajstletna Lara je dijakinja prvega letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Igra violino in upa, da bo nekega dne vsaj katero od napisanih pesmi tudi uglasbila. Igralec, pesnik in kulturni delavec Tone Kuntner je v knjižici zapisal: »Pot k domišljiji mlade pesnice, ilustratorke in glasbenice odpira smer občutljive umetniške govorice, ki prepriča in obeta. Pesmi so duhovite, lepega jezika in tekočih rim. Naj se ta njena otroška duša še naprej tako iskreno uresničuje, potrjuje, poglablja.«
Knjižico je ilustrirala sama. Ilustracije so zgovorne, nežne, prepričljive in dokazujejo, da ji raznovrstnih talentov ne manjka.
Zadnjega smo spoznali na prireditvi, ko je v godalnem triu v sestavi Izabela Hace (violina), Areh Mahkovic (kontrabas) in Lara Mršnik Čemažar (violina) pokazala izjemno glasbeno nadarjenost in smisel za izbor glasbenih točk. Poslušalci, ki smo napolnili večnamenski prostor v občinski stavbi, smo bili navdušeni.
Pesmi so interpretirali člani gledališke skupine Mah teater. Predstavili so tri pesmi in s kostumi, prepričljivim izvajanjem in samim izborom pesmi preprosto navdušili publiko.
Pomembnost prireditve je zagotovo veliko večja, če sta na njej prisotna tudi župan Miran Stanovnik in pisec spremne besede v knjižici gospod Tone Kuntner.
Lep umetniški večer se je zaključil s klepetom udeležencev in obljubo nastopajočih, da se kmalu ponovno snidemo na kakšnem zanimivem kulturnem dogodku. Prireditev je ob zaključku srečanja Tone Kuntner popestril z recitacijo pesmi Toneta Pavčka in vzpodbudnim nagovorom mladi avtorici in nam bralcem pesmi: »Poezija nam pomaga živeti«.
Izid knjižice so omogočili Občina Log - Dragomer, Društvo Dvig (kjer je knjižico proti simboličnemu prispevku tudi možno dobiti) in donatorji. Oblikovanje knjižice je delo Jane Mršnik.
Naj vam za pokušino predstavim eno od objavljenih Larinih pesmi.

En pisan balon
(Lara Mršnik Čemažar)
En pisan balon čez nebo je letel,
Posebno, ko veter močno je zavel.
Na nebu letel je med bele oblake,
Na tleh pa je spremljal otroške korake.
Barve na njem so žarele goreče,
Rumene. Oranžne in tudi rdeče.
Letel je balon čez širno planjavo,
Počasi se zgubljal je daleč v daljavo.


Dragica Krašovec

Oglejte si tudi