Oceni objavo

Pravljična urica ob soju sveč

Log – Dragomer, november 2023 – V KUD Kosec so v spominski sobi Upravnega centra Občine Log – Dragomer pripravili pravljično urico za prvošolce tamkajšnje osnovne šole. Tomislava Zaletelj, ki je otrokom prebirala pravljice, je v čarobnem soju sveč otroke popeljala v čas njihovih prapradedkov in praprababic.

Svet, ko še ni bilo elektrike je dandanašnjim otrokom skorajda nepredstavljiv, saj jih obkrožajo vsemogoče naprave, ki jih napaja elektrika. S pomočjo elektrike se grejemo, si razsvetljujemo, kuhamo, opravljamo vsemogoča opravila. A vedno ni bilo tako. Delček življenja iz obdobja pred izumom elektrike so želeli v Kulturno-umetniškem društvu Kosec otrokom poustvariti s pravljično urico. Kot nalašč, so jo pripravili v spominski sobi Upravnega centra, ki je namenjen obujanju spominov na nekdanje čase ter tako otroke zazibali v čas njihovih prednikov. Tomislava Zaletelj, ki je oživila tradicijo branja pravljic ob svečah, je s svojim pripovedovanjem pritegnila pozornost prvošolcev Osnovne šole Log – Dragomer ter jih popeljala v svet domišljije in čarobnosti. Otroci, so v skrivnostnem vzdušju soja sveč in topline, ki se v dandanašnjem modernem svetu premnogokrat izgubita, s svojimi radovednimi pogledi pričakovali vsak posamezen odlomek zgodbe.

Z dogodkom so želeli v Koscu po eni strani otroke spodbuditi k raziskovanju čarobnega sveta besed in zgodb ter jih navdušiti za branje, po drugi strani pa jim pričarati delček vsakdana preteklih generacij.

V. L.
Foto: KUD Kosec

Oglejte si tudi