Oceni objavo

Ohranjanje tradicije v sodobnem času

Log, 21. oktober: Pod toplarjem pri Mlinčku so se na jesensko soboto tradicionalno zbrali ljubitelji starega običaja ličkanja koruze. Ta nekoč pomemben del kmečkega življenja na kmetiji se danes večinoma ohranja le še kot prijeten družaben običaj. Dogodek so tradicionalno pripravili v Kulturno umetniškem društvu Kosec, v okviru njihove Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine in starih običajev.

Običaj ličkanja koruze oziroma slačenja ali kožuhanja koruze je bil nekoč eno najpomembnejših jesenskih opravil na kmetiji. Danes običaj poznajo le še na nekaterih manjših kmetijah, kjer koruze ne uporabljajo za živino, temveč ličkajo bolj zato, da ohranjajo tradicijo in prijeten običaj. V Kulturno umetniškem društvu Kosec dogodek tradicionalno organizirajo že vrsto let z željo, da ta prijeten običaj ne bi povsem utonil v pozabo. Kot pravijo v društvu, je ličkanje koruze dragocen običaj, ki nas vrne v čase, ko je bilo to delo izjemno pomembno, hkrati pa je bil dogodek priložnost za druženje in sprostitev.

Danes ročno ličkanje koruze sicer ni več potrebno za preživetje kmetije, saj je to delo nadomestila mehanizacija, dogodek pa še vedno ohranja družaben značaj. Podobno kot v preteklih letih se je tudi tokrat pod najstarejšim toplarjem v občini Log–Dragomer zbralo veliko število ljubiteljev ohranjanja tradicije. Pridne roke različnih generacij so združile moči in se lotile slačenja koruznih storžev, ki so bili nagrmadeni v sredini toplarja. Kljub temu, da so z njive Nevenke Kršmanc pod toplar pri baru Mlinček s traktorsko prikolico pripeljali zajeten kup zrelih koruznih storžev, so zbrani hitro napredovali.

Nekoč je bilo delo razdeljeno: ženske so ličkale storže, jim odstranjevale liste ter pustile dva do tri za vezanje v pare, otroci so iskali najlepše storže, gospodar in še nekaj njegovih moških pomočnikov pa so storže vezali v pare. Tokrat ni bilo tako. Delo so si obiskovalci razdelili glede na to, kaj je komu ljubo. Pridne roke so hitro praznile velik kup, za njimi pa je nekaj moških in žensk hitro nosilo storže na traktorsko prikolico. Posebno srečo je imel tisti, ki je med kupom zrelih koruznih storžev našel sladko presenečenje.  Ko se je dan prevesil v večer in je bilo delo opravljeno, so obiskovalci druženje nadaljevali ob prijetnem pogovoru ter dobri hrani in pijači, za prijetno vzdušje pa so s pesmijo poskrbeli člani pevske skupine Mladi po srcu.  

Za organizacijo dogodka so poskrbeli: vodja Sekcije kulturne dediščine Boris Smirnov, Matej Nik, Lojze Slabe in ostala ekipa. Kot so nam pojasnili v KUD Kosec, se zahvaljujejo tudi Nevenki Kršmanc, ki jim je zaupala in omogočila trganje koruze, ter Matjažu, ki jih vsako leto gosti pod toplarjem. Dogodek pa prav tako ne bi bil mogoč brez gasilcev PGD Log in pridnih gospodinj, ki poskrbijo za sladko pogostitev.  (vl)

Oglejte si tudi